Sommerhusudlejerne glæder sig til tyske turister: Det er en glædens dag

Nu er det igen tilladt for tyske turister at holde ferie i Danmark. Det bliver en stor hjælp for udlejningsselskaberne i landsdelen, der har op imod 90 procent tyske gæster.

Siden midnat har den dansk-tyske grænse været åben, og tyske turister kan nu komme til Danmark.

I Hvidesande redder det sæsonen.

- Det er en rigtig dejlig dag. Det er glædens dag for os, at vi får lov til at byde vores tyske gæster tilbage, for de betyder rigtig meget i vores område, så det er vi rigtig glade for, fortæller Lykke Høj til TV MIDTVEST

Hun er udlejningsdirektør for Feriepartner i Hvidesande, og hun fortæller, at de tyske turister er hele forretningsgrundlaget og at de udgør mellem 80 og 90 procent af gæsterne.

Forventer røde tal

Nedlukningen af Danmark har i Hvidesande kostet en tredjedel af den samlede omsætning, og selvom der nu helt ekstraordinært er udsolgt i resten af juni og hele juli, så er det også vigtigt, at det bliver et godt efterår.

- Det er jo vigtigt at få den omsætning i hus, både for os, men også for de lokale butikker her i byen og selvfølgelig også for de husejere der ikke rigtig har tjent nogle penge her i foråret. Den opgave vi har, og som alle danskere har, det er at skabe tryghed om, at det stadigvæk er trygt at rejse til Danmark, siger Lykke Høj.

Hvis det skulle gå hen og blive et godt efterår, så vil det stadig ikke kunne kompensere for det tab, der har været som følge af Danmarks nedlukning, men det kan hjælpe med, at tallene for 2020 sæsonen ikke bliver alt for røde.

I Klitmøller har branchen også lidt under krisen, men her udgør tyskerne ikke lige så stor en del af gæsterne, som i Hvidesande.

Tab på 20 procent

Bente Krabbe Toftdal er bureauchef hos Sol og Strand Feriehusudlejning i Klitmøller, og hun vurderer, at de tre måneders nedlukning har kostet dem en femtedel af omsætningen.

- Jeg synes jo, at hele usikkerheden er noget af det vi har mærket. Selvom vi har åbnet op for tyskerne, og selvom danskerne må booke sommerhus og har måtte det hele tiden, så har vi virkelig også oplevet den her usikkerhed. Folk har været bange for at leje et sommerhus, fortæller hun.

Med omkring 60 procent tyske gæster, så har de ikke været ligeså hårdt ramt af lukningen som eksempelvis Hvidesande, og derfor bliver de tyske turister heller ikke redningen i Klitmøller, hvor de glæder sig til at skrive sæsonen i glemmebogen.

- Det har ikke været sjovt. Som jeg sagde til en kollega, så skal vi nok klarer os, og vi når vores ting, men der har ikke været så meget at grine af, som der plejer at være, siger Bente Krabbe Toftdal.