Sommergruppemøde nord for Skjern: Kristendemokraterne vil åbne for brug af atomkraft

Lige nu er det forbudt at forske i kernekraft i Danmark. Det vil Kristendemokraterne lave om på, fortæller landsformanden på partiets sommergruppemøde nord for Skjern.

Kristendemokraterne holder denne weekend sommergruppemøde i Finderup nord for Skjern. En anledning, partiet brugte, til at præsentere et halvkontroversielt klimaudspil.
Kristendemokraterne holder denne weekend sommergruppemøde i Finderup nord for Skjern. En anledning, partiet brugte, til at præsentere et halvkontroversielt klimaudspil.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Denne weekend holder Kristendemokraterne (KD), som for nylig blev opstillingsberettiget til det næste folketingsvalg, sommergruppemøde.

Et møde, som foregår i Finderup nord for Skjern, hvor medlemmerne af hovedbestyrelsen skal stemme om det endelige partiprogram.

Men mødet er også en anledning, partiet bruger til, at præsentere 26 forslag i et klimaudspil.

- Det skal være vækstskabende, realistisk og imødekomme erhvervslivets anbefalinger, så det leverer den energi og de rammevilkår, der er brug for, siger landsformand Isabella Arendt.

Blandt forslagene er det nok mest usædvanlige og kontroversielle, at partiet vil åbne op for at bringe atomkraft ind i Danmark.

- Vi vil af med forbuddet, der er i forskning, for at blive klogere på kernekraft. De moderne kernekraftsværker og den forskning, der er nu, er lovende. Det skal selvfølgelig være modent og sikkert, så det er ikke noget, der skal poppe op alle steder i landet lige om lidt. Vi værner rigtig meget om det kommunale selvstyre, så derfor er det vigtigt, at kommunerne har vetoret til at blive hørt i den her samtale.

- Vi vil gerne lytte til de eksperter, der siger, at vi skal bruge enorme mængder energi i fremtiden. Det er vigtigt, at energien er stabil og grøn, og der er kernekraft en del af den løsning, som vi forestiller os. Vi vil gerne, som det første nu opstillingsberettigede parti åbne for den samtale. Det er vi nødt til at tage med, hvis 2030-målene skal være realistiske.

Danmark er et vindkraftsland. Hvorfor vælger I at gå en anden vej?

- Fordi vi bliver nødt til at satse på mere end én ting. Når vi skal nå de mål, vi har, og også gerne så meget, at vi kan begynde at eksportere. Vi skylder at bruge den viden og de evner, vi har i Danmark til at bidrage til de globale løsninger, hvor kernekraft bliver nødt til at spille en rolle. Vi bliver nødt til både at ville vindkraft, brint, kernekraft og så videre. Udfordringen er så tilpas stor, at vi ikke har hverken råd eller tid til at være kræsne, fortsætter Isabella Arendt.

Isabella Arendt er landsformand for KD.
Isabella Arendt er landsformand for KD.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Forstår bekymringen

KDs landsformand kan godt forstå, at atomkraft vækker visse følelser hos mange mennesker.

- Jeg forstår bekymringen. Jeg kan godt forstå, man kan være nervøs. Men her har vi og forskningen et ansvar for oplysning. Det er årtier siden, at vi så nogle af de her problemer, som mange af os stadigvæk med Tjernobyl har i erindringen, når man taler kernekraft.

- Lige så vel som kræftforskning og internet har udviklet sig de seneste årtier, så har kernekraftsforskning også. Ikke i Danmark, fordi vi har et forbud mod at blive klogere på det her område.

- Lad os lytte til eksperterne. Vi kan ikke lovgive på baggrund af følelser og mavefornemmelser, afslutter hun.