Skoleelever tog til jazzkoncert i skoletiden: - Det er både udfordrende og forfriskende

Eleverne på Ringkøbing Skole fik udvidet deres musikalske horisont, da de tirsdag fik besøg af den internationale jazzpianist Niels Lan Doky.

I finansloven for 2021 blev der afsat penge til, at flere børn og unge fik mulighed for at opleve kultur og musik i hverdagen. Og det var præcis hensigten med dagens koncert på Ringkøbing Skole.

Her var jazzgruppen Niels Lan Doky Trio mødt op for at give skoleeleverne en musikalsk oplevelse i en lidt anden genre end den vante.

- Det er vigtigt at komme ud til folk og give dem mulighed for at blive eksponeret for jazz på internationalt eliteniveau, siger Niels Lan Doky.

Der er i alt sat 10 millioner kroner af årligt fra 2021 til 2024 til Levende Musik i Skolen og landsorkestrene, der skulle stå for opgaven med at nå ud til flere børn. Og nu er det blevet Ringkøbing-Skjern Kommunes tur.

quoteDet er en vidunderlig oplevelse, fordi de har ingen fordomme eller forventninger, det er en helt spontan og ægte reaktion.

Niels Lan Doky, jazzmusiker

I løbet af efteråret bliver der afholdt ni koncerter i forskellige genrer fordelt på fem forskellige skoler. Og dagens jazz-toner på Ringkøbing Skole gjorde indtryk på to af de elever, der var med til koncerten.

- Det var rigtig fedt at høre noget anderledes musik end man plejer, siger Rosa Reenberg fra 8.C, som bliver bakket op af en enig klassekammerat.

- Ja, det var rigtig interessant at høre noget nyt, siger Annabel Watts.

Rosa Reenberg og Annabel Watts fra Ringkøbing Skoles 8.C kunne godt lide jazzmusikken, selvom de er lidt mere til pop.
Rosa Reenberg og Annabel Watts fra Ringkøbing Skoles 8.C kunne godt lide jazzmusikken, selvom de er lidt mere til pop.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

En ægte reaktion

Det var udskolingen, der fik lov til at lægge ører til Niels Lan Doky Trio, og spørger man afdelingslederen, har det stor værdi for eleverne.

- Ligesom vi præsenterer elever for kultur og film, de ikke kender i forvejen, er det vigtigt for os at vise musikkens aspekter og udvide elevernes horisonter. Det er en vigtig del af deres dannelse, siger Helle Lasthein.

Men selv om det for mange af eleverne var spændende at høre noget andet end det, de normalt lytter til, så har jazz alligevel ikke helt taget over som yndlingsgenre.

- Jeg er nok mere til popmusik, siger Annabel Watts.

- Popmusik er lidt mere tekst og sang, lyder det istemmende fra Rosa Reenberg.

Niels Lan Doky står i spidsen for Niels Lan Doky Trio, der tirsdag fandt vej til Ringkøbing Skole.
Niels Lan Doky står i spidsen for Niels Lan Doky Trio, der tirsdag fandt vej til Ringkøbing Skole.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

For Niels Lan Doky, som har udgivet jazzmusik siden 1993 og har høstet stor international anerkendelse, var det uanset hvad noget helt særligt at spille for et andet publikum end det sædvanlige.

- Det er en vidunderlig oplevelse, fordi de har ingen fordomme eller forventninger, det er en helt spontan og ægte reaktion. Det er både udfordrende og forfriskende, og jeg nyder det virkelig.

Koncerterne i Ringkøbing-Skjern Kommune startede den 10. september med rap for Spjald Skoles indskoling, og sidste koncert finder sted på samme skole den 26. november, hvor udskolingen kan nyde tonerne af moderne folk-musik.