Skal behandlingshjem have "forælderbeføjelser"? Venstre siger ja - Socialdemokratiet siger nej

Der er politisk uenighed i forhold til, om pædagoger på behandlingshjem som Schuberts Minde i Ringkøbing for eksempel skal have beføjelser til at tage iPaden fra børn om natten, hvis de ikke kan lade være med at spille til den lyse morgen.

Kristian Jensen (V) og Camilla Fabricius (S) er ikke enige om, hvorvidt personalet på behandlingshjem skal have lov til at opstille konsekvenser for børn, der ikke vil lytte. Foto: Alexandra Lund Lysgaard & Anders Meyer, TV MIDTVEST

Samtaler har mere vægt, hvis man ved, at der også kan komme en konsekvens.

Kristian Jensen (V)

Skal behandlingshjem som Schuberts Minde i Ringkøbing have flere beføjelser i forhold til at regulere anbragte børns adfærd?

Ja, mener Venstre. Nej, mener Socialdemokratiet.

Diskussionen er opstået i kølvandet på en video, som florerer på Facebook, hvor en kvindelig pædagog overfuser et anbragt barn på behandlingshjemmet i Ringkøbing. Det har medført kritik, som efterfølgende har fået en beklagende og forstående forstander på hjemmet til at efterlyse redskaber. 

- Jeg kan godt forstå, at forstanderen på Schuberts Minde ønsker sig nogle flere værktøjer. Det er svært at stå i en position, hvor man har ansvaret for nogle børn og deres opdragelse, men ikke har de værktøjer, som man normalt har i en forælderværktøjskasse.

Men de er jo ikke forældre de her pædagoger. De skulle være uddannet til det her og bruge relationen til at få børn på rette vej uden at opstille konsekvenser. Hvad tænker du om det?

- Jeg tror, at der er rigtig mange voksne, som har prøvet at stå i den situation, at man kan løbe tør for argumenter. Og det betyder jo ikke, at man bare skal give børnene ret. Jeg er helt tilhænger af, at man giver bedre uddannelse til pædagogerne. Jeg tror bare også, man er nødt til at lytte til den virkelighed, man har på Schuberts Minde og andre steder for anbragte børn, siger Venstres Kristian Jensen, der er medlem folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Hvad er det for konsekvenser, man skal have mulighed for at sætte op?

- Det er sådan noget med, hvornår det er sengetid, hvornår der skal være slukket på værelset, hvornår der skal være ro på og hvilke fødevarer, man indtager. 

- Samtaler har mere vægt, hvis man ved, at der også kan komme en konsekvens.

- Jeg tror ikke på, at uddannelse alene kan løse problemet. 

S: Pædagoger og forældre kan ikke sammenlignes

Den socialdemokratiske socialordfører, Camilla Fabricius, mener ikke, at man kan sammenligne pædagoger og forældre.

- Man er netop på et opholdssted eller i en plejefamilie, fordi der har været noget i ens livssituation, som ikke har været okay, og derfor skal der en helt anden faglighed til, når man er anbragt på et opholdssted.

Derfor afviser hun, at regeringen vil arbejde for "forælderbeføjelser" til pædagogerne.

- Jeg mener ikke, det er vejen at gå. Jeg er stensikker på, at man kan højne faglighed sådan, at kompetencerne bliver langt bedre.

- Jeg mener, at vi skal investere i velfærd og kompetencer. Det er helt tydeligt, at området har været presset efter mange års effektivisering og en offentlig sektor, der ikke har været understøttet.

02:55 Luk video