Se videoen: Verbale overgreb fik børn til at flygte fra behandlingshjem

To 14-årige piger anklager behandlingshjemmet Schuberts Minde for frihedsberøvelse, verbale overgreb og tyveri.

Fire børn i alderen 11-14 stak tidligere på ugen af fra Schuberts Minde i Ringkøbing.

To af pigerne nåede hele vejen til Roskilde, hvor de blev afhørt af politiet sammen med deres advokat Torben Dyring Kledal.

Han er rystet over myndighedernes håndtering af sagen.

quoteDen ene har oplevet at blive taget hårdt fat i ved et ønske om at købe en kakaomælk i Netto

Torben Dyring Kledal, advokat

- De bliver sat på en stol i en time uden mad og så bliver de midt om natten kørt tilbage til Ringkøbing til et sted, de har anmeldt og ikke har lyst til at være. Det er kritisabelt, siger Torben Dyring Kledal.

- De sagde til mig ’for Guds skyld, vi vil ikke tilbage til det sted”.

Han har haft en del sager om anbragte børn, og det er hans klare vurdering, at pigerne taler sandt.

- Den ene har oplevet at blive taget hårdt fat i ved et ønske om at købe en kakaomælk i Netto, lyder det fra pigernes advokat.

Schuberts Minde er et behandlingshjem for unge mellem 6-17 år med psykosociale og emotionelle vanskeligheder. Behandlingshjemmet har tidligere været i medierne i forbindelse med flere sager.

Senest i marts 2019, hvor den daværende leder Jørn Birk Nielsen stoppede med øjeblikkeligt varsel ”på baggrund af nogle konkrete udfordringer, som socialtilsynet har henvendt sig om”.

Video med verbale angreb

Lige i øjeblikket florerer der flere videoer på Facebook, der er optaget på behandlingshjemmet af børn, der selv bor der.

I videoen kan man høre en medarbejder skælde ud på en eller flere elever. Du kan se og høre videoen nederst i artiklen.

- Synes du, det her er fucking sjovt, hva’, synes du, det er sjovt? Du skal krafteddermame ikke grine af mig. Gå ind i stuen!

Derefter kan man høre en grædende børnestemme:

- Nu skal du altså lade mig være

- Nej! Fordi du forstyrrer de andre! Du ødelægger deres sommerferie! Svarer medarbejderen.

Kommune og politi er inde i sagen

Børne- og familiechef i Ringkøbing- Skjern Kommune Claus Friis Lande bekræfter over for TV MIDTVEST, at de er opmærksomme på situationen, men kan ikke tale ind i den specifikke sag.

- Der er en ny ledelse på behandlingshjemmet, som vi er trygge ved som samarbejdspartner. Vi er i tæt dialog med Schuberts Minde, men det er et eksternt tilsyn, der skal vurdere, hvad der foregår, og dem læner vi os op ad.

Tilsynschef ved Socialtilsyn Midt, der skal kigge nærmere på sagen, Ulla Bitsch Andersen kan ikke bekræfte, at der er sket en decideret anmeldelse af episoden.

- Men vi er bekendt med, at der er noget aktivitet derude, fortæller tilsynschefen.

Tilsynschefen bekræfter desuden, at de har modtaget videoerne. Hun vil dog ikke kommentere på dem.

Lokalpolitiet i Ringkøbing bekræfter, at pigerne har afgivet en forklaring til Midt- og Vestsjællands Politi. Men politiet i Ringkøbing har endnu ikke modtaget hele rapporten.

- Der ligger ikke en officiel anmeldelse i sagen endnu, men vi har fået pigernes forklaring om deres oplevelse, siger politikommissær Bjarne Højgaard fra Ringkøbing.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra forstander på Schuberts Minde, Per Jacobsen. Det har dog ikke været muligt indtil videre. 

I vidoen herunder har vi samlet flere af de klip, der er blevet optaget på Schuberts Minde:

0:25