Schuberts Minde svarer igen efter kritik: - Hverdagen er ikke konfliktfyldt og voldelig

De seneste dage har der været debat om forholdene på behandlingshjemmet Schuberts Minde.

Per Jacobsen og Schuberts Minde har udsendt en pressemeddelelse, fordi de mener, debatten om stedet giver et misvisende billede. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

En video, hvor en pædagog på et behandlingshjem råber ad børnene, er blevet delt vidt og bredt på sociale medier de seneste dage.

Læs også Se videoen: Verbale overgreb fik børn til at flygte fra behandlingshjem

På videoen kommer pædagogen, der er ansat på Schuberts Minde, med flere verbale angreb.

Det har affødt en del debat om forholdene på behandlingshjemmet, og pædagogernes redskaber og muligheder for at sætte grænser for børnene på stedet.

Per Jacobsen, der er forstander på Schuberts Minde, har allerede beklaget episoden på videoen, som han kalder en stor fejl.

Men forstanderen er ked af det negative fokus, som han mener, giver et misvisende billede af Schuberts Minde. Det skriver Schuberts Minde i en pressemeddelelse.

00:25

Se den ene af videoerne, der har affødt kritik af Schuberts Minde. 

Luk video

- Større konflikter forekommer, men de er ikke kendetegnende for vores miljø eller hverdag, skriver Per Jacobsen.

Fire børn stak tidligere på ugen af fra behandlingshjemmet, fordi de ikke ville være der længere. En papmor til en af børnene fortalte fredag den 24. juli, at det er hårdt at høre, hvordan der bliver råbt ad børnene.

Læs også Forstander på kritiseret behandlingshjem: - Forsøg at forstå vores magtesløshed

- Selvfølgelig kan børnene være med til at skabe konflikter, men det retfærdiggør stadig ikke den behandling. Det er fuldstændig hen i hampen at være så hårdhændet, sagde Louise Maj Rasmussen, som er papmor til en pige på Schuberts Minde.

I pressemeddelelsen oplyser Schuberts Minde, at der også florerer en anden video fra stedet. Her skulle der være tale om en video af en magtanvendelse over for et konkret barn.

Men det fremgår, at Schuberts Minde ikke kan redegøre for sådan en hændelse over for andre end de implicerede og de relevante myndigheder.

Ellers bryder behandlingshjemmet sin tavshedspligt.

Disse to episoder får det til at se ud som om, at hverdagen på Schuberts minde er konfliktfyldt og voldelig, samt at Schuberts Minde er et forfærdeligt sted. Det er ikke et retvisende billede af situationen

Per Jacobsen, forstander på Schuberts Minde. 

- Magtanvendelser er voldsomme oplevelser for både barn og voksen, og vi prøver altid at undgå dem. Det er en slags ”sidste udvej”, skriver Per Jacobsen dog om hændelsen. 

Når der bruges fysisk magt over for et barn, skal det både indberettes til de sociale myndigheder og tilsyn, som skal vurdere, om det er foregået efter reglerne. Det er også sket i dette tilfælde, informerer Per Jacobsen. 

- Jeg kan oplyse, at den filmede magtanvendelse kun er den anden på Schuberts Minde i 2020. Det er altså noget, der foregår meget sjældent, skriver han.

Læs også Skal behandlingshjem have "forælderbeføjelser"? Venstre siger ja - Socialdemokratiet siger nej

Forstanderen mener altså ikke, at debatten og filmklippene giver et retvisende billede af forholdene på Schuberts Minde.

- Disse to episoder får det til at se ud som om, at hverdagen på Schuberts Minde er konfliktfyldt og voldelig, samt at Schuberts Minde er et forfærdeligt sted. Det er ikke et retvisende billede af situationen.

- Vi har en struktureret og ordentlig hverdag med gode oplevelser og positivt samvær med børnene. Af og til er der konflikter, der skal løses, og de bliver næsten altid løst roligt og sammen med børnene, skriver Per Jacobsen.

Schuberts Minde afslutter pressemeddelelsen med at skrive, at behandlingshjemmet ikke har yderligere kommentarer eller tilføjelser til den ”polemik, som kører i øjeblikket”.

05:12

Selvbestemmelse hos anbragte er nærmest ukrænkelig. To behandlingshjem forholder sig forskelligt til det.

Luk video