Sætter strøm til vandet og hiver laks i land: Nu skal næste års bestand sikres

Næsten 100 tilskuere fulgte med, da Danmarks Center for Vildlaks søndag fangede laks i Skjern Å.

Laksesæsonen er egentlig slut, men søndag blev der alligevel hevet laks i land ved Skjern Å.

Ikke for den almindelig lystfisker, men derimod var et hold fra Danmarks Center for Vildlaks på vandet – alt sammen for at sikre næste års laksebestand i åen.

Og det med en fangstmetode der hverken krævede krog eller fiskestang. I stedet blev laksene lokket til ved hjælp af strøm.

- Når man sætter strøm til vandet, så søger laksen hen til pluselektroden, og så kan vi nette dem og tage dem op i båden, forklarer Kim Iversen, der er biolog ved Danmarks Center for Vildlaks.

- På den måde får vi et udpluk af laks fra hele Skjern Å-systemet. Dem tager vi så med hjem på Danmarks Center for Vildlaks, hvor vi stryger dem for sæd og æg – og befrugter æggene – så vi kan lave den næste produktion af udsætningslaks. De bliver sat ud i foråret og efteråret i Skjern Å.

100 nysgerrige fulgte med

Arrangementet, der går under navnet Laksens Dag, blev i dag afholdt for 25. gang, og det trak godt 100 nysgerrige tilskuere til.

- Man skal jo lige ned for at se, om der er nogle laks at komme efter. Det ser det ud til, der er. Det er dejligt at se, siger Jørgen Vendelbo fra Borris.

Simon Kastbjerg fra Skjern var også blandt de fremmødte.

- Det er sjovt at se, når de fanger moderfisk og hanfisk, så de kan stryge dem. Det er rigtig spændende at følge med i, lyder det.

Den netop overståede laksesæson i Skjern Å bød på flere end 1.700 fangede fisk, så der er noget at se frem til for lystfiskerne, når næste sæson ruller fra den 16. april til den 15. oktober.