Regn, regn og atter regn: Markant stigning i antallet af forsikringsskader

Vestjylland Forsikring havde 250 skader som følge af nedbør i 2019. Det var en stigning på 91 procent i forhold til året før.

At 2019 var et usædvanligt vådt år står nok klart for de fleste. 

På landsplan faldt der 905 millimeter nedbør, hvilket var en tangering af rekorden fra 1999, og det kan også aflæses direkte i statistikkerne hos forsikringsselskaberne.

Vestjylland Forsikring med hovedsæde i Videbæk havde 250 skader som følge af nedbør, hvor af de 80 skyldtes decideret skybrud.

De 250 sager er en stigning på 91 procent i forhold til tallene fra det meget tørre 2018 og 51 procent i forhold til 2017.

- Det er en markant stigning, og det er noget, vi holder øje med i forhold til klimadiskussionen. Er det nye tider, eller er det en enlig svale. Noget kunne tyde på, at det har en varig karakter, siger skadechef Lars Bue Nørbjerg.

Tendensen fra Vestjylland Forsikring går igen hos andre selskaber. Topdanmark melder for eksempel om en stigning på 50 procent i forhold til et normalt år, og at den megen regn også gav stor travlhed hos mange af de entreprenører, der kæmpede for at holde kloakker og brønde fri for blade og andet affald for på den måde at undgå oversvømmelser i husene.

- Det er frustrerende, når det regner rigtig meget og alting står under vand. Man kan ikke rigtig gøre noget, mens det står på, men efterfølgende kan man samle op og vedligeholde, siger Michael Back fra Entreprenørfirmaet Måbjerg Maskinstation ved Holstebro.

Sådan sikrer man sit hus mod vandskader. Skadeschef Lars Bue Nørbjerg giver gode råd.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen

Han peger på, at de store mængder regn stiller store krav til vedligeholdelsen af kloaknettet. Samtidig er det nødvendigt at sørge for vedligeholdelsen af dræn og grøfter, så regnvandet kan ledes væk. 

Selv om de mange skader betyder flere udgifter, har Vestjylland Forsikring umiddelbart ikke planer om at lade priserne stige.

- Aktuelt har vi på baggrund af 2019 ikke grundlag for at sige, at vi går ud og hæver præmien som følge af den her skybruds-situation. Men det er noget, vi bliver nødt til at følge med i, siger skadeschef Lars Bue Nørbjerg.

Michael Back fra Entreprenørfirmaet Maabjerg Maskinstation havde et travlt 2019.
Michael Back fra Entreprenørfirmaet Maabjerg Maskinstation havde et travlt 2019.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST
 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Vejr.