Protestgruppe med klar besked til Folketinget: Store testmøller belaster lokalsamfundet

Den gruppe, der kæmper mod udvidelse af vindmølle-testcenter i Ringkøbing-Skjern Kommune, havde foretræde for Folketingets energiudvalg.

De syv områder i Danmark, der i 2010 blev udpeget til test af store vindmøller, udgør en stor belastning for lokalsamfundene.

Sådan lød budskabet, da Anna Hilden og Finn Rahbek Chemnitz fra Ringkøbing-Skjern Kommune tirsdag eftermiddag havde foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

-  Vi synes simpelthen, at tiden er løbet fra test-stederne. I øjeblikket vil industrien gerne teste møller, der måske er helt op til 400 meter høje, og de steder, der er udpeget, bliver presset til det yderste. Det går ud over naturen og sammenhængskraften i lokalsamfundene, lød det Anna Hilden inden mødet med politikerne.

De to vestjyder repræsenterer den gruppe borgere, der kæmper mod udvidelsen af et vindmølletestcenter i Lem Kær syd for Ringkøbing. Her er der planer om at rejse møller på op til 270 meter, hvilket i givet fald vil være de højeste bygningsværker i Danmark.

Det er lokalpolitikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, der skal behandle udvidelsen af testcentret i Lem Kær, men Hilden og Chemnitz bad folketingets politikere overveje de overordnede rammer for teststederne. 

- Der blev nikket og smilet rundt om bordet, og jeg synes, at de tog godt imod det, vi kom med. Men derfra så til at sige, at nu går de ud og revolutionerer det her område i morgen, er nok at gå for vidt, konstaterede Finn Rahbek Chemnitz efter mødet.

Landspolitikere vil ikke blande sig

Udvalgets formand, Rasmus Helveg Petersen understregede da også, at han ikke har i sinde at blande sig i beslutningen om, hvorvidt det vestjyske testcenter skal udvides eller ej.

- Men det er vigtigt for mig at blive gjort opmærksom på, at testcentrene altså ikke er uproblematiske for naboerne, og det skal vi vide, sagde Rasmus Helveg Petersen.

- Men I kunne jo stramme op på rammerne, så man ikke kan sætte møllerne op i det antal, man for eksempel gør i Ringkøbing-Skjern?

- Jeg er så optaget af, at vi hele tiden underbygger den grønne omstilling og blandt andet sikrer test-faciliteterne, så man hurtigt kan stille møller op. Det er - om jeg så må sige - vigtigt for planetens fremtid og for Danmarks strategi mod klimaforandringer, og det kræver testcentre. Nu siger naboerne, at de ikke er så glade for testcentre. Det har man også hørt før med forsvarets F35-fly og svineproduktioner, og dér skal vi hele tiden som politikere afveje, hvad er samfundsnytten og hvad er genen. 

Og for dig at se vægter samfundsnytten højere end genen?

- I det her tilfælde ja, sagde Rasmus Helveg Petersen.

Tre af de syv steder, der i 2010 blev udpeget som egnede til test af vindmøller højere end 150 meter, ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Formanden for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Rasmus Helveg Petersen, havde denne kommentar efter de to vestjyders besøg på Christiansborg.