Politiet: Derfor lukkede vi kræmmermarkedet i Bork

Der var flere mennesker til kræmmermarked i Bork Havn, end der måtte være ifølge forsamlingsforbuddet. Men reglerne forvirrer en kræmmer, for andre steder må markeder godt holde åbent.

Midt- og Vestjyllands Politi har søndag lukket kræmmermarkedet ved Bork Havn.
Midt- og Vestjyllands Politi har søndag lukket kræmmermarkedet ved Bork Havn.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Efter at boderne i Bork Havn Kræmmermarked havde været åbne i knap to timer søndag formiddag, blev markedet lukket af politiet.

- Vi var ude at lukke det i dag, fordi der var flere mennesker, end der må være derude, siger politiinspektør Claus Nørgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Pladsen ved Bork Havn, hvor markedet foregik, er godt 40.000 kvadratmeter. Der var flere til stede på markedspladsen end de 50 personer, der er tilladt i henhold til forsamlingsforbuddet.

Claus Nørgaard fortæller, at politiet har været i dialog med arrangørerne af kræmmermarkedet flere gange i løbet af de sidste par uger.

Arrangørerne har søgt om tilladelse og vejledning til, hvordan de kunne holde kræmmermarked indenfor corona-retningslinjerne. Men forhåndsgodkendelse er ikke en mulighed, forklarer politiinspektøren.

- Vi kan ikke give tilladelser til markeder på forhånd. Vi kan vejlede omkring de regler, der er. Vi skal også påse, at det bliver overholdt, siger Claus Nørgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Handler ud fra retningslinjer

Reglerne er da heller ikke helt firkantede. For der er nemlig forskel på reglerne for torvedage, som afholdes ugentligt med de samme boder, og loppe- og kræmmermarkeder, lyder det fra Midt- og Vestjyllands Politi i et Facebook-opslag.

For mens der til kræmmermarkeder maksimalt må være 50 personer samlet, så gælder der for torvedage samme regler som for butikker og storcentre - og de vil altså som udgangspunkt være lovlige, skriver politiet.

Claus Nørgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi fortæller, at politiet forholder sig til de nationale retningslinjer og bekendtgørelser omkring coronavirus. I praksis er op til politiet at tolke, hvordan retningslinjerne skal håndhæves.

- Der bliver udstedt nationale retningslinjer, som læner sig op ad bekendtgørelserne. Det er dem, vi skal udmønte nogle tolkninger af. Noget af det er meget præcist, andet er mindre præcist, siger han.

Her er diskussionen om torvedage kontra kræmmermarkeder et eksempel på et af de steder, hvor politiet må gå ind og lave en konkret vurdering.

- Uretfærdigt, at regler ikke håndhæves ens

Ifølge en af arrangørerne af kræmmermarkedet i Bork Havn, var der godt 75 personer, der gik rundt på pladsen, da politiet kom og lukkede markedet ned.

En af kræmmerne, der nåede at have sin bod åben i et par timer søndag formiddag, kan ikke se nogen mening med, at politiet har lukket markedet.

- Det er frit, det er åbent. Der er mere end rigeligt med plads, siger Kim Rasmussen fra Søndre Omme.

I fredags stod han med sin bod til et lignende marked i Brørup - uden at politiet greb ind.

- Der var mange flere folk, og der var samme afstand, som der var her, siger han.

Det er uretfærdigt, at reglerne tilsyneladende ikke håndhæves ens alle steder, mener han.

- Det her er det eneste marked, jeg har hørt om, der ikke må åbne. Jeg kender ikke andre, Kim Rasmussen.

Kim Sørensen måtte pakke sin bod ned, efter politiet lukkede Bork Havn Kræmmermarked.
Kim Sørensen måtte pakke sin bod ned, efter politiet lukkede Bork Havn Kræmmermarked.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Kræmmermarked i Ry holder åbent 

Nogle af dem, der stadig kan holde åbent, er kræmmerne på Smukmarked i Ry, som også afholdes søndag.

- Vi har cirka 50 kræmmere, og de besøgende kommer jævnt fordelt over hele dagen. Der kommer nok 300-400 besøgende i alt, fortæller medhjælper på pladsen, Finn Bøgedal fra Ry.

Da TV MIDTVEST besøgte markedet i Ry, var der omkring 100 mennesker samlet på den store, åbne markedsplads inklusiv kræmmerne bag boderne. 

Men her har Østjyllands Politi altså ikke fundet det nødvendigt at gribe ind.

- Politiet har kigget forbi og patruljeret, men de har ikke sagt noget til det, så vi går ud fra, at det, vi laver, er i orden, siger Finn Bøgedal.

Han tror, der er forskel på, hvordan de enkelte politikredse fortolker retningslinjerne. 

I Ry er 100 mennesker samlet til bagagerumsmarked. Hvorfor skal der være forskellige regler fra politikreds til politikreds?

- Jeg er ikke bekendt med, hvad der sker i de andre politikredse. Jeg er heller ikke bekendt med, hvordan de konkrete markeder er og af indholdet af det, der er blevet solgt. Der er forskel på, om det er torvedage eller kræmmermarkeder, så det kan jeg ikke udtale mig om, siger Claus Nørgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Selv om både kræmmerne og arrangørerne til Bork Havn Kræmmermarked kunne have fået bøder for overtrædelse af forsamlingsforbuddet, så slap de denne gang. 

2:24
Arrangørerne af Bork Havn Kræmmermarked føler sig udsat for forskelsbehandling i forhold til markeder i Østjylland og Sydjylland