Oda og Keld har gjort en forskel: Har tjent millioner til socialt arbejde

I 42 år har ægteparret Oda og Keld Hansen været frivillige i Blå Kors Genbrugsbutikken i Tarm, men nu er butikken lukket.

4:00
Oda og Keld Hansen har stået bag disken i Blå Kors genbrugsbutikken i Tarm i 42 år. Nu lukker den.

For sidste gang kører Oda og Keld Hansen tøjstativet med tilbudsvarer uden for døren og gør kasseapparatet klar. De er indbegrebet af Blå Kors Genbrug i Tarm og har brugt tusindvis af frivillige timer i butikken, siden de var med til at startede den i slutningen af 1970’erne.

Nu er de blevet 76 og 77 år, og energien er brugt op.

- Når man først bliver så gammel, at man skal betale med en hel dag for at komme til kræfter igen, når man har givet alt på en vagt, så er det ved tiden at stoppe, og det er den situation jeg er i, fortæller Oda Hansen.

Hendes mand har været frivillig leder af butikken gennem alle årene, og Oda Hansen har været frivillig medarbejder. Deres beslutning om at stoppe har betydet, at butikken må lukke.

- Det er ikke så rart. Vi ville gerne have haft at andre kunne tage over og køre butikken videre, men det har ikke rigtigt kunnet lade sig gøre, siger Keld Hansen.

Parret har på de 42 år, de frivilligt har arbejdet i butikken, været med til at genere mellem tre og fire millioner kroner til Blå Kors’ sociale arbejde. Penge, der blandt andet er målrettet til udsatte børn og unge i alkoholiserede familier.

- Vi har mødt de unge mennesker, der har sagt tak, fordi de har fået hjælp, så vi ved, at det nytter. Og kan vi bare være med til at hjælpe nogle få stykker, så er det 42 år værd, understreger Oda Hansen.

Har selv oplevet alkoholens konsekvenser

Det er ikke en tilfældighed, at det er Blå Kors, der har fået gavn af parrets utrættelige indsats for at gøre en forskel. Det handler i høj grad om hjerteblod. Oda Hansens storesøster blev på cykel dræbt af en spritbilist to uger før sin konfirmation.

- Som lille pige var jeg meget vred på den mand, men min far lærte mig at tilgive. Han opsøgte manden og sagde, at både han og min mor tilgav ham, men hvis han ville have Guds tilgivelse, måtte han selv bede om det. Jeg har senere fundet et brev, hvor bilisten takker mine forældre for deres storsind, fortæller Oda Hansen, der aldrig selv har drukket alkohol.

- Jeg bryder mig ikke om det. Jeg har i det sociale arbejde set, hvor meget folk forandrer sig, når de drikker for meget, og hvor hårdt det rammer det pårørende.

Med et farvel til genbrugsbutikken glæder de to ildsjæle sig nu til mere tid til at gå ture og nyde deres børnebørn.