Ny dæmning forhindrede oversvømmelser i Skjern

I 2014 blev Skjern ramt af voldsomme oversvømmelser - et klimasikringsanlæg har nu forhindret en gentagelse.

Der er formentlig en del husejere i Skjern, der er godt tilfredse med, at Ringkøbing-Skjern Kommune i 2018 lavede et klimasikringsanlæg ved Kirkeåen øst for byen. 

Anlægget består blandet andet af en dæmning, der i perioder med meget regn kan holde vandet i Kirkeåen tilbage, så det ikke skaber oversvømmelser inde i byen.

Og nu har dæmningen bevist sit værd. 

Søndag og mandag var der så meget vand i åen, at anlægget holdt 80.000 kubikmeter vand tilbage på de omkringliggende marker - vand der ellers kunne have kunne have voldt store problemer længere nede ad åen.

- Anlægget har taget toppen af en oversvømmelse, der ellers med stor sandsynlighed ville have ramt Skjern, siger teknikumingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Søby Jensen.

Sådan så det ud ved det daværende seniorcenter i Skjern efter uvejret i 2014.
Sådan så det ud ved det daværende seniorcenter i Skjern efter uvejret i 2014.

Klimasikringsanlægget blev bygget efter, at Skjern-området i september 2014 blev ramt af et voldsomt uvejr med masser af regn. Kirkeåen løb over sine bredder, og det betød voldsomme oversvømmelser i Skjern - blandt andet i det lokale seniorcenter.

- Uden dæmningen ville vi formentlig have en situation, der kunne minde om det, vi oplevede i 2014. Man kan ikke sige det med sikkerhed, men det er mit skøn, siger Per Søby Jensen.

Klimasikringsanlægget reducerede vandmængden i Kirkeåen med 15-20 procent.

SE OGSÅ: Iindslag fra april 2018, da arbejdet med det nye klimasikringsanlæg skulle til at gå i gang. 
 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Vejr.