Museumsfolk på vej til minister: Håber at slippe for tocifret milliongæld

Der er op mod 900 millioner på spil, når en række museer i dag besøger beskæftigelses- og kulturministeren.

Det er en dag, der er meget afgørende for Ringkøbing-Skjern Museum. Derfor er både direktør, souschef, formand og næstformand på vej i souschefens bil på vej mod København.

quoteDet er nok de bedste penge, der er givet ud til kultur

Mette Bjerrum Jensen. museumsdirektør, Ringkøbing-Skjern Museum

Klokken 13.00-15.00 skal de til mødes med både beskæftigelsesministeren og kulturministeren.

Ringkøbing-Skjern Museum har nemlig fået at vide, at de skal tilbagebetale en gæld på 16,5 millioner, som de har lånt af Arbejdsmarkedets Feriefond. 

- Vi er meget spændte på, hvad der sker, siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen i telefonen på vej mod hovedstaden.

- Jeg ved nærmest ikke, hvad vi skal forvente. Men vi forventer en god løsning, enten en eftergivelse af hele gælden, eller i hvert fald en lempelse.

Troede det var en donation

Fra midten af 1990'erne til 2012 gav Arbejdsmarkedet Feriefond 900 millioner kroner til en lang række museer og oplevelsesinstitutioner. Pengene blev givet som et lån, men blev af mange opfattet som donationer.

Ringkøbing-Skjern Museum har i alt tre lån til en samlet værdi af 16,5 millioner, der skal betales tilbage i årene frem til 2018.

I bilen bekræfter museumsdirektøren, at også Ringkøbing-Skjern Museum har opfattet det som "nærmest proforma", når pengene blev givet som lån. Forståelsen i museet har hele tiden været, at pengene ikke skulle betales tilbage.

- Stort set alle de aktiviteter vi har i de gamle Egvad og Skjern kommuner er opstået ved hjælp af de millioner, vi har fået fra feriefonden, fortæller direktør Mette Bjerrum Jensen.

Det er for eksempel på grund af de mange millioner, museet har kunne opbygge Bork Vikingehavn, Dejbjerg Jernalderlandsby og købe jorden til Bundsbæk Naturpark.

- Det er en museumssucces for 226.000 gæster om året. Det er nok de bedste penge, der er givet ud til kultur, siger museumsdirektøren.

Museer skylder 900 millioner

I alt 30 museer har lån for i alt 900 millioner kroner hos feriefonden. I dag skal de mødes med beskæftigelseministeren og kulturministeren, der har lovet at præsentere en eller anden form for løsning på museernes milliongæld.

Ud over Ringkøbing-Skjern Museum, så skylder Doverodde Købmandsgård 10,4 millioner, og Fiskeriets Hus i Hvide Sande 250.000 kroner.

Thisted Kommune har sat penge af til at indfri gælden, hvis det skulle komme så vidt.

I Ringkøbing-Skjern håber de ikke det kommer dertil. Og hvis det ender med, at museet skal til lommerne, så håber de kommunen vil dække underskuddet.

Skal museet selv eftergive hele gælden vil det gå hårdt ud over aktiviteterne på det vestjyske museum.

- Så vil det være en meget alvorlig situation, men jeg tænker ikke, det er de vi skal. Skal vi ud og låne pengene selv, vil det sætte vores udvikling i stå, siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen, Ringkøbing-Skjern Museum.