Minkavler vil ud af branchen: Vi mangler støtte til at komme videre

En minkavler fra Hvide Sande mener, at han og andre avlere bør blive kompenseret for de udgifter, der kan være forbundet med enten at starte en ny besætning op - eller træde helt ud af erhvervet.

Jens Frich mener ikke længere, det kan betale sig at være minkavler. Derfor mener han, at branchen bør få ekstra erstatning for de udgifter, der følger med, når man skal lukke sin minkfarm.
Jens Frich mener ikke længere, det kan betale sig at være minkavler. Derfor mener han, at branchen bør få ekstra erstatning for de udgifter, der følger med, når man skal lukke sin minkfarm.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Jens Frich har været minkavler i over 30 år. Men corona har gjort det umuligt for ham at se en fremtid i erhvervet. Men som situationen er nu, er det også umuligt for ham at komme ud af branchen uden et kæmpe tab.

- Økonomiener jo død, når vi slår alle vores mink og avlsdyr ihjel. For mit vedkommende er der ingen økonomi i at starte op igen, siger Jens Frich.

Derfor foreslår han en ordning, der skal hjælpe andre minkavlere, der ligesom ham ikke længere vil være i erhvervet.

- Man skal ind og kigge på, hvordan man kan få det afviklet på en ordentlig måde og behandle minkfarmerne ordentligt. Den her situation er jo ikke noget, vi selv har bestilt, siger Jens Frich.

Han har i alt 20.000 mink fordelt på tre farme i Hvide Sande, og i øjeblikket er den ene under mistanke for at være smittet med coronavirus.

Socialdemokratiet afviser ikke forslaget

Udgifterne, der kan være forbundet med at skulle lukke produktionen og bygningerne ned, bliver ikke dækket af den erstatning, avlerne får, når deres besætninger skal slås ned, mener Jens Frich.

- Bare at brække sådan nogle minkfarme ned, det koster jo millioner af kroner. Og de må jo finde en løsning, sådan at dem, der vil blive ved, kan blive ved, og dem, der vil holde, kan holde, siger han.

Socialdemokratiet er åbne for forslaget om en ordning, hvor minkavlere kompenseres for udgifter, der kan følge med afviklingen af en farm.

Men fødevareordfører Anders Kronborg understreger, at folkesundheden er deres førsteprioritet.

- Vi er jo kun interesserede i, at alle – såvel store som små – kommer godt og sikkert igennem den her krise. Jeg vil ikke være afvisende over for noget som helst i den her situation, siger Anders Kronborg (S).

Men uden den ekstra erstatningsordning, så kan Jens Frich ikke se for sig, at han kommer til at fortsætte med at avle mink.

- Når de er slået ned, så kan jeg ikke med god samvittighed sætte avlsdyr ind igen. Den risiko vil jeg ikke løbe, det har jeg heller ikke råd til, og jeg gider heller ikke at udsætte mine medarbejdere for sådan omgang, som vi har været igennem. Det er helt udelukket, siger Jens Frich.

Frygter mangel på avlsdyr

I det hele taget er branchen sat hårdt på prøve, mener han.

- Vi bliver ved med at holde liv i vores farme i håb om, at prisen på skindene skulle stige, og nu bliver vi honoreret med almisser, der ikke svarer til noget som helst. Med den holdning, der er til erhvervet, så dør det, siger Jens Frich.

Ifølge Jens Frich er han ikke den eneste, der har svært ved at se en fremtid for sig som minkavler.

- Jeg kender mange andre, der har samme holdning. Især hvis vi ikke får lov at beholde vores avlsdyr, og vi skal slå det hele ned. Det er gået som en steppebrand hen over Jylland, og hvis det fortsætter sådan, så er der jo heller ikke nogen avlsdyr at få.

Tirsdag skal Jens Frichs mink testes for at afklare, om de er smittede eller ej, og han regner med at få svar inden for de næste par dage. Men der er ikke meget håb tilbage.

- Jeg regner med, at vi skal slå vores besætninger ned som sygdomsramte dyr. Ellers kommer vi til at skulle slå dem ned på grund af zonen. Så vi har ingen dyr, når det her er ovre, siger Jens Frich.