Melorme-dronningen fra Tarm hjælper med at starte farm i Uganda

Dorte Svenstrup har den seneste uge været i Uganda for at hjælpe lokale med at avle deres egne orme til madlavning

Dorte Svenstrup har avlet melorme siden 2015. Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

De vrider og snor sig, og for mange vil de ikke være den oplagte spise.

Men melorme er både proteinrige og billige at producere. 

Læs også Insekter på tallerkenen

Derfor har den vestjyske melorme-farmer Dorte Svenstrup været i Uganda for at vise lokale, hvordan de avler melorme. 

Hun er netop kommet hjem efter en uge på besøg hos den ugandiske melorme-farm.

Dorte Svenstrup fra Tarm ved, hvad hun taler om. Hun har dyrket melorme siden 2015 og er indehaver af Heimdal Entofarm. 

- I folkemunde er jeg melorme-dronningen, fortæller hun med et smil. 

Vil gerne lære fra sig

Derfor kunne hun ikke sige nej, da frivilligorganisationen Impact Designs stod og manglede en ekspert til at udvikle en melormefarm i Uganda.

Billede fra Dorte Svenstrups tur til Uganda.  Foto: Richard Gaarn Svendsen

- Jeg har brugt en masse tid på at finde ud af, hvordan man avler melorme. Og jeg bliver nødt til at gribe chancen, når jeg kan hjælpe andre med den viden et sted i verden, hvor der er endnu mere brug for det, end der er herhjemme, siger hun.

Joachim Offerberg, der er seniorforsker på Aarhus Universitet, fortæller, at melorme er et rigtigt godt bud på en god måde at sikre uganderne protein. 

- I Afrika spiser de kun en femtedel af den mængde kød, som en gennemsnitlig dansker spiser. Derfor giver det rigtig god mening, at de får noget animalsk protein, siger Joachim Offerberg. 

Ingen profit for Dorte

Melorme til madlavning har været solgt i Danmark i flere år, men selvom salget stiger, kan det stadig være en udfordring at få forbrugerne til at smage på varerne. 

Det vil måske gå nemmere i Afrika, spår Joachim Offerberg.

Melorme er en billig kilde til protein. Foto: Richard Gaarn Svendsen

- I Afrika spiser de insekter rundt omkring. Nogle gange er det kun nogle insekter, de vil spise, mens de synes, at andre er ulækre. Men alt i alt bliver det nok noget lettere at vænne afrikanere til at spise insekter, end det er tilfældet herhjemme, siger han. 

Hvis det lykkedes at få uganderne til at spise melorme, mærker Dorte Svenstrup det ikke på pengepungen. Hun får nemlig ikke del i overskuddet.

- Da jeg oprindeligt startede med at ville lave en melorme-farm her i Danmark, var det heller ikke penge, der var hovedmålet. Selvfølgelig skal vi få det til at være en god forretning, men mit største engagement er, at det her giver mening for vores miljø og for menneskers sundhed, sigger hun. 

Melorme-farmen i Uganda skal blandt andet brødføde en flygtningelejr i området.

02:10

En vestjysk melorme-farmer har brugt den seneste uge i Uganda på at hjælpe lokale med at avle deres egne melorme til madlavning.

Luk video