Mand idømt behandlingsdom for trusler og chikane i Troldhede

Manden selv var ikke til stede i retten. Derfor vides det endnu ikke, om han vil anke sin dom.

Arkivbillede. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Retten i Herning har mandag fundet en 50-årig mand skyldig i trusler og chikane. For det idømmes han behandlingsdommen foranstaltning uden længstetid.

Den dømte blev kendt skyldig i alle 12 anklagepunkter, som blandt andet lød på trusler og chikane.

Læs også Lettede naboer i Troldhede: Ni måneders chikane sluttede med en fuckfinger

Dommen er omfattet af Straffelovens paragraf 16 stk. 2, jævnfør paragraf 68.

Paragraf 16 stk. 2 lyder således:

"Personer, der på gerningstiden var mentalt retarderede i lettere grad, straffes ikke, medmindre særlige omstændigheder taler for at pålægge straf. Tilsvarende gælder personer, der befandt sig i en tilstand, som ganske må ligestilles med mental retardering."

Straffen betyder, at manden ikke skal i fængsel eller anbringes, men kommunen kommer til at have ham under opsyn under dommen. Herunder indebærer det, at den dømte skal undergive sig tilsyn til kommunen, samt at kommunen kan bestemme ophold og arbejde. Tilsynsmyndigheden kan ligeledes træffe bestemmelse om anbringelse på institution.

Slutteligt skal manden betale sagens omkostninger.

Ikke første behandlingsdom

Det er ikke første gang, at den dømte får en behandlingsdom.

Således kom det frem i Retten i Herning, at han tidligere er idømt foranstaltning med en femårig grænse ved Retten i Svendborg. Den straf ophører til november og bliver derefter forlænget uden tidsudløb.

Forsvarsadvokaten har bedt sig om betænkningstid, før straffen modtages,  da den dømte ikke selv var til stede i retten.

Måneder lang strid

Beboere i Troldhede har ad flere omgange fortalt i TV MIDTVEST, hvordan der gentagne gange har været konflikter med den dømte mand, som har virket truende og chikanerende over for sine naboer.

- Han råber og skriger efter mig og min datter. Han står og kigger ind af mine vinduer. Jeg kan ikke gå ude på gaden, uden at han råber efter mig, sagde naboen, Jette Keller, i oktober sidste år.

Jette Keller og andre Troldhede-borgere havde i nogen tid vanskeligt ved at få myndighedernes hjælp i forhold til naboen. Derfor inviterede hun byrådspolitikere til en snak for at råbe systemet op. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Selv mente manden, at det var ham, der blev udsat for chikane.

- Det kan ikke være rigtigt, at jeg ikke kan få lov at bo her. Jeg synes, det er chikane, når jeg bliver meldt til politiet hele tiden.

Striden sluttede umiddelbart i begyndelsen af februar, hvor manden blev smidt ud af sin udlejer.