Maiken og Randi blev gift for ti år siden: - Folk har nemmere ved at acceptere os nu

Der er næsten dobbelt så mange registrerede eller gifte homoseksuelle par i forhold til for ti år siden, og den største stigning finder man i Vestjylland.

Maiken og Randi Øster Amby med sønnerne Conrad og Kalle. Foto: Maiken Øster Amby / Privatfoto

Når folk spørger Maiken Øster Amby, hvad hendes mand laver, så plejer hun at svare, at 'Randi passer grise'. Og så bliver der ikke spurgt mere ind til det.

- Folk falder ikke længere på halen, når man siger, man er gift med en pige, siger Maiken Øster Amby.

Men sådan har det ikke altid været.

Vi er et par bonderøve og meget nede på jorden, og vi er jo bare ligesom alle andre. Jeg går ikke rundt med et skilt på maven, hvor der står, at jeg er homoseksuel.

Maiken Øster Amby

Parret fandt sammen i 2007, og tre år senere indgik de registreret partnerskab på rådhuset i Ringkøbing. Nu bor de i et hus lige uden for Højmark med deres to drenge, niårige Kalle og femårige Conrad.

- Vi er et par bonderøve og meget nede på jorden, og vi er jo bare ligesom alle andre. Jeg går ikke rundt med et skilt på maven, hvor der står, at jeg er homoseksuel. Vi har arbejde og børn og vi skændes ligesom alle andre, så vi falder bare ind i flokken, siger Maiken Øster Amby.

Parret flyttede til Højmark for ti år siden, og i begyndelsen var der mange spørgsmål til deres forhold.

- Der var noget snak om os i lokalsamfundet til at starte med. Når folk fandt ud af, at vi var homoseksuelle, så kunne de finde på at spørge ind til, hvordan tingene fungerer i soveværelset. Men den slags oplever vi ikke mere. Det er som om, folk er blevet bedre oplyst, og folk har generelt nemmere ved at acceptere os nu, siger Maiken Øster Amby.

Randi og Maiken Øster Amby blev viet den 22. maj 2010. Foto: Lise Steen / Privatfoto

78 procent flere par i Vestjylland

Der er stille og roligt kommet flere registrerede par og ægtepar af samme køn.

På ti år er antallet steget med 49 procent, og samtidig er parrene bredere geografisk fordelt end tidligere. Med en stigning på 1.850 siden 2010 er der nu 5.613 registrerede par og ægtepar af samme køn i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Kigger man på de procentvise tal, er det i Vestjylland, at den største vækst har fundet sted. Her er antallet af samkønnede ægtepar steget med 78 procent - fra 110 par i 2010 til 196 i 2020.

Det er en udvikling, som Maiken Øster Amby sætter pris på.

- Det er da dejligt, at det er blevet mere normalt. Homoseksualitet har jo været her altid, men det har ikke altid været lige så accepteret, som det er nu, siger hun.

For Maiken Øster Amby er det tydeligt at mærke, der er kommet større fokus på, at man kan leve sammen på mange forskellige måder.

- Tiderne har ændret sig, og der findes mange familiekonstellationer nu. Det er også noget, der fylder mere i fjernsynet, og det kan vi mærke helt herude i Højmark, siger hun.

Fakta: Partnere og ægtepar med samme køn i Danmark  

  • Danmark var det første land i verden til at tillade registreret partnerskab mellem to mennesker af samme køn.
  • Loven blev vedtaget i 1989 og gav to personer af samme køn ret til at registrere sig og få de samme juridiske rammer om deres samliv, som et ægteskab giver - undtaget ret til adoption af børn. 
  • Den 15. juni 2012 blev partnerskab mellem par af samme og af forskelligt køn ligestillet. Par af samme køn kunne nu blive gift og også vies i folkekirken.

    Kilde: Danmarks Statistik