Kritik af nationalparkudvalg: For tidligt at give op

SF´s Niels Rasmussen forstår ikke begrundelsen for at sætte planerne om en nationalpark ved Skjern Å i bero. Han mener, at modstand fra lodsejere er den rigtige begrundelse.

Planerne om en nationalpark ved Skjern Å er blevet sat i bero.
Planerne om en nationalpark ved Skjern Å er blevet sat i bero.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

- Det er for tidligt at give op.

Sådan lyder det fra SF´s medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Niels Rasmussen, der undrer sig over, at planerne om en nationalpark ved Skjern Å er blevet sat i bero.

I en pressemeddelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune skriver det nationalparkudvalg, som Ringkøbing-Skjern har nedsat sammen med Herning Kommune, at beslutningen blandt andet skyldes, at  Folketinget endnu ikke har vedtaget den lovrevision, der skal bane vejen for flere nationalparker.

Men det er en mærkelig begrundelse, mener Niels Rasmussen.

- Flere ministre og folketingsmedlemmer har tydeligt sagt til mig, at det er os i kommunen, der skal komme at sige, at nu er vi klar. Det er os, der skal presse på, og den bedste pres-bal vil være, hvis vi kan præsentere et stort område med stor lokal opbakning, siger han.

SF´eren tror i stedet, at det er manglende opbakning fra flere lodsejere, der har fået udvalget til at trække i nødbremsen.

- Der er desværre en udbredt opfattelse blandt mange lodsejere om, at en nationalpark vil medføre restriktioner. Det argument brugte de også i 2012, hvor vi ellers var meget tæt på at få en nationalpark. Men en nationalpark vil ikke medføre restriktioner, siger Niels Rasmussen.

Det radikale folketingsmedlem, Andreas Steenberg, ærgrer sig over også beslutningen.

- Jeg synes, at det er trist, at de atter har opgivet. Personligt ville jeg gerne kæmpe for en nationalpark ved Skjern Å, men det kræver, at kommunen selv ønsker det, siger han.

Byrådsmedlem Niels Rasmussen, SF.
Byrådsmedlem Niels Rasmussen, SF.
Foto: TV MIDTVEST arkiv

Ingen garanti for revision af loven

Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V) erkender, at planerne om en nationalpark er stødt på en del modstand. En tredjedel af de lodsejere, som kommunen indtil videre har været i kontakt med, har meddelt, at de ikke ønsker at lægge jord til en nationalpark.

Borgmesteren mener dog ikke, at det er den direkte årsag til beslutningen.

- Hvis vi på nuværende tidspunkt havde fået tilsagn om alle de arealer, som vi ønskede at få med, så vil jeg da ikke afvise, at vi ville køre videre. Men jeg kan heller ikke afvise det modsatte, siger han.

Østergaard peger på, at de to kommuner i stedet for en nationalpark vil undersøge muligheden for at få en af de nye naturnationalparker ved Skjern Å.

Politikerne på Christiansborg har besluttet, at der skal oprettes i alt 15 naturnationalparker, der skal skabe mere sammenhængende natur i Danmark. Der følger dog ikke så mange med en naturnationalpark som en nationalpark.

- Det kræver en lovrevision at få en ny nationalpark. Sådan en har vi aldrig haft garanti for. Og når der nu er kommet et nyt begreb, der hedder naturnationalparker, så  mener vi, at det kan være en mere sikker, men også oplagt vej at gå.

- Det er vigtigt at understrege, at planerne om en nationalpark er sat i bero, men ikke droppet. Måske kan en naturnationalpark endda være med til at bane vejen for en nationalpark, siger Hans Østergaard.

Niels Rasmussen understreger, at han støtter planerne om en naturnationalpark, hvis en nationalpark ikke er en mulighed.

2:25
SE OGSÅ: Indslag fra juni 2018, da både Ringkøbing-Skjern og Herning kommuner troede på, at planerne om en nationalpark kunne føres ud i livet.
Foto: Lars Lauridsen & Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST