Kommune vil være kendt fra serier og film - men ny aftale skaber bekymring

Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at få omtale fra serier og film, som er produceret i området, men en ny aftale mellem Producentforeningen og Create Danmark betyder, at streamingtjenester som Netflix og TV 2 Play stopper produktionen af danske film og serier, og det bekymrer kommunen.

2:39
Aftalen mellem Producentforeningen og Create Danmark trådte i kraft i januar i 2022.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det kan være slut med at producere dansk fiktion langs vestkysten.

En ny rettighedsaftale skulle ellers sikre film- og tv-folk bedre betaling, når deres arbejde blev vist på streamingtjenesterne.

I stedet er det dog blevet så dyrt, at både Netflix, Viaplay og TV 2 Play har valgt at stoppe produktionen af danske film og serie.

Ringkøbing-Skjern er en af de kommuner, der har satset stort på at få omtale med hjælp fra film og serie, der bliver produceret i området, og de er derfor bekymret for, hvad den nye aftale kommer til at betyde for den filmstrategi, som kommunen har arbejdet på i flere år.

- Vi skal have revideret vores filmstrategi voldsomt, hvis det er sådan. Vi har satset stort på det her - det vil være rigtig, rigtig træls, siger Erik Viborg (V), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det vil ærgre ham, hvis kommunen er nødt til at gennemtænke en ny strategi, for i 2020 var Hvide Sande fyldt med filmfolk, der optog serien af samme navn, som blev sendt på TV 2, og det var en serie, som fik betydning for området.

- Det har givet noget stolthed og meget omtale, og det har også fået vores kommune tættere sammen, vi er jo en stor geografisk kommune, men der er jo ingen tvivl om, at man kan mærke, at det er noget, som folk er stolte over herude, fortæller han.

Fakta om den nye aftale

Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlund spillede hovedrollerne i TV 2s krimiserie 'Hvide Sande', der blev optaget on location i fiskerbyen og surferparadiset Hvide Sande i 2020.
Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlund spillede hovedrollerne i TV 2s krimiserie 'Hvide Sande', der blev optaget on location i fiskerbyen og surferparadiset Hvide Sande i 2020.
Foto: TV 2

Parter håber på ny aftale

Den nye rettighedsaftale skal sikre, at kunstnerne bag film og serier får en større økonomisk gevinst, men det får ifølge streamingtjenesterne for store økonomiske omkostninger, og derfor har Viaplay, Netflix og TV 2 Play meldt ud, at de stopper produktionen af danske film og serier.

TV 2 har ikke ønsket at svare på spørgsmål, men fiktionschefen i TV 2 har tidligere udtalt i en pressemeddelelse, at stigningsprocenter på mellem 100 og 600 procent har tvunget dem til at indstille produktionerne.

- Stigningsprocenterne tvinger os desværre til at stoppe op og analysere situationen, og indtil vi har det fulde overblik, har vi indført et foreløbigt udviklingsstop på serier, der er omfattet af aftalen, sagde hun i meddelelsen.

Mads Panny mener den nye aftale er meget skidt.
Mads Panny mener den nye aftale er meget skidt.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Aftalen har også haft konsekvenser for Den Vestdanske Filmpulje, der støtter lokalproduceret indhold fra Vestdanmark. De har nemlig også været nødt til at stoppe flere produktioner.

- Vi ved ikke hvor meget, der kommer til at gå i stå, som det ser ud lige nu. Vi er et skidt sted, og hvis ikke der sker noget, bliver det kun værre herfra, siger Mads Panny (S), som er næstformand i Den Vestdanske Filmpulje.

Alle parter håber dog på en løsning, og den kan faktisk være på vej, da de to parter bag aftalen, Producentforeningen og Create, er i dialog. 

Aftalen repræsenterer manuskriptforfattere, instruktører og skuespillere, der skulle få en større bid af den økonomiske kage, og aftalen trådte i kraft i januar i 2022.