KD stemmer imod Lem Kær-projekt og foreslår færre møller: Viceborgmester kalder det ’helt uholdbart’

Kristendemokraterne bliver alligevel ikke tungen på vægtskålen i spørgsmålet om opførslen af et energitestcenter ved Lem Kær. De fremsætter et ændringsforslag – men det kan få store konsekvenser, mener Søren Elbæk (S).

Sådan kommer udsigten ved Ringkøbing K til at være, hvis der bliver opført vindmøller på 200-270 meters højde.
Sådan kommer udsigten ved Ringkøbing K til at være, hvis der bliver opført vindmøller på 200-270 meters højde.
Foto: Visualisering: Ringkøbing-Skjern Kommune

En enig gruppe Kristendemokrater bakker ikke op om forslaget om otte store vindmøller og tilhørende solcelle- og power-to-x-anlæg ved Lem Kær i Ringkøbing-Skjern Kommune.

På tirsdagens teknik- og miljøudvalgsmøde kunne Hans Pedersen (KD) fortælle, at han ligesom resten af sin gruppe, ikke vil bakke op om projektet. Han havde ellers givet udtryk for, at han støttede op om projektet.

Kristendemokraternes byrådsgruppe holdt et møde mandag aften, hvor de blev enige om i stedet at samle sig om et alternativt forslag til projektet, som Vestas og to andre aktører står bag.

- Vi stemmer nej til otte testmøller og vil sende en ny ansøgning om seks møller. Det er betinget af, at der skal være lovhjemmel til, at de blinkende lygter på de store møller skal udstyres med lamper, der kun blinker, når der kommer fly forbi, siger Kristian Andersen, der er byrådsmedlem for Kristendemokraterne, til TV MIDTVEST.

Op til tirsdagens møde manglede der ellers kun én stemme for at få flertal for de otte testmøller ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

'Gambler' med erhvevsudviklingen

Projektet er allerede blevet reduceret fra 11 vindmøller til otte, som så til gengæld er et stykke højere end de først planlagte – nemlig op til 270 meter. I Dagbladet Ringkøbing-Skjern afviser Vestas-direktøren dog klart forslaget om at skrue mere ned for testanlægget.

Ifølge den socialdemokratiske viceborgmester Søren Elbæk er ændringsforslaget derfor en løsning, ingen vinder på, fordi protestgruppen imod projektet heller ikke vil være tilfredse med en nedskaleret udgave.

- Det er et kompromis, der ikke tilgodeser nogen som helst. Jeg kan ikke få øje på en eneste, siger han.

Derfor mener han, det er at ’gamble’ med Ringkøbing-Skjern Kommunes udviklingspotentiale.

- Jeg synes, det her er meget, meget alvorligt for de erhvervsudviklingsmuligheder, vi ynder at gribe i kommunen. Vi vender ryggen til verdens førende vindmølleproducent. Det synes jeg er helt uholdbart, siger Søren Elbæk.

En unik mulighed

Kristian Andersen mener derimod, at Kristendemokraternes ændringsforslag kan stille parterne tilfredse.

- Vi forsøger på denne måde at tilgodese erhvervet mest muligt og borgerne mest muligt. Vi tror på, der kan findes et godt, solidt politisk opbakningsgrundlag, siger han.

Kristendemokraten har også tiltro til, at ændringsforslaget har potentiale til at blive gennemført på trods af Vestas-direktørens udmelding.

- Man kan rejse seks høje møller og en solcellepark på 50 hektar, og man kan lave et power-to-x-anlæg. Det giver vi dem en unik mulighed, og det tror vi på, de vil lægge sig i selen for at få op og stå, siger Kristian Andersen.

To af Socialdemokratiets seks byrådsmedlemmer vil efter alt at dømme stemme nej til det netop behandlede projektforslag og i stedet støtte ændringsforslaget fremført af Kristendemokraterne.

Projektansøgningen med de otte møller har med fire tilhængere foreløbigt fået flertal i Teknik- og Miljøudvalget, og dermed skal det sendes til behandling i Økonomiudvalget. Derefter skal det behandles af byrådet den 14. september.

Mindst 15 af byrådets 29 medlemmer skal stemme ja til forslaget, for at det bliver gennemført.

På torsdag holder Vestas et informationsmøde for Ringkøbing-Skjern Kommunes byråd for at diskutere muligheden for et reduceret projekt, fortæller Søren Elbæk.

3:52
Torsdag var der informationsmøde om Lem Kær-projektet.