Karantæne og strømpeskift: Frygt for svinepest får landmand til at øge sikkerheden

Den afrikanske svinepest har spredt sig endnu længere vestpå i Polen. Senest har myndigheder fundet syge dyr 12 kilometer fra den tyske grænse.

Asger Krogsgaard har blandt andet indført, at besøgende og medarbejdere skal skifte strømper, inden de bevæger sig ind på ejendommen.
Asger Krogsgaard har blandt andet indført, at besøgende og medarbejdere skal skifte strømper, inden de bevæger sig ind på ejendommen.
Foto: Karl Erik Lørup

Mogensgård ved Ringkøbing er hjem for 1700 søer. 

Derfor bekymrer det, landmand Asger Krogsgaard, at den afrikanske svinepest nu er rykket endnu tættere på Danmark. 

Senest er der blevet fundet smittede vildsvin 12 kilometer fra grænsen mellem Tyskland og Polen. Iføge Miljø- og Fødevareministeriet er det primært vildsvin, der spreder smitten vestpå.

- Det er voldsomt, når besætninger bliver ramt af sygdommen, og det er ikke kun min familie og jeg, der bliver påvirket, hvis vi skulle blive ramt her på ejendommen og besætningen skal nedslagtes - det er også mine medarbejdere, siger han. 

Derfor fortæller Asger Krogsgaard, at han er meget påpasselig og grundig med sikkerhedsprocedurerne på gården. 

Alle skifter strømper

Inden besøgende og medarbejdere kan komme ind i stalden skal de skifte tøj, sko og vaske hænder. Sådan har det været i flere år, men truslen fra den afrikanske svinepest har fået landmanden til at skrue yderligere op for sikkerheden. 

Nu skal alle også skifte strømper, når de bevæger sig ind og ud af svinestalden. 

- Det blev vi anbefalet af dyrlægen, og det har vi lyttet til. Vi har altid været vant til at have en høj sikkerhed og fokus på sygdomme, så den vare, vi leverer, har en høj kvalitet og fødevaresikkerhed, siger Asger Krogsgaard. 

Den vestjyske landmand har 20 ansatte - over halvdelen kommer fra lande som Rumænien og Polen, der allerede har svinepesten tæt på. 

Omhyggelig med karantæne

Derfor er Asger Krogsgaard også meget påpasselig med, at alle medarbejdere, der har været uden for Danmark, kommer i karantæne i 48 timer, inden de bevæger sig ind i stalden igen. 

- Den regel gælder, uanset hvilken nationalitet du har, for det kan lige så godt være en dansk medarbejder, der tager sygdommen med hjem fra en ferie, siger Asger Krogsgaard. 

1:10
Hør Asger Krogsgaard fortælle om sikkerhedsprocedurer på gården. 

Alin Spantu fra Rumænien er én af de ansatte, der har 48 timers karantæne, hvis han har været i hjemlandet.

- Det er en meget farlig sygdom. Heldigvis er vi sikre her. Jeg har ikke prøvet at arbejde på store landbrug i Rumænien, men jeg har set billeder fra gårde, hvor sygdommen har ramt, og det er ikke et syn, man har lyst til at se igen, siger han. 

Smitte koster dyrt

Ifølge Københavns Universitet vil et lille udbrud i Danmark koste op imod 600 millioner kroner. Fire måneders udbrud vurderes til at kunne koste op imod 2,5 milliarder kroner.

Og denne gang er frygten for udbrud helt reel. Det vurderer Jens Munk Ebbesen, der er dyrlæge og områdedirektør for fødevare- og veterinære forhold hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi har set eksempler på, at mennesker kan flytte smitten, og så længe man har vildsvin, er der risiko for, at de kan samle smitten op, siger han. 

Skulle svinepesten ramme, er det meget alvorligt for Asger Krogsgaard.

- Så går vores indtjening i bund, og så skal jeg gerne have lidt på kistebunden for at kunne stå det igennem.