Jægerne siger stop: Nej til naturnationalpark i Skjern Ådal

Jagten er i fare og derfor vender jægerne tommelen ned til Ringkøbing-Skjerns planer om en naturnationalpark i Skjern Ådal.

Hans Jørn Dahl nyder at gå på jagt i Skjern Å-dalen.
Hans Jørn Dahl nyder at gå på jagt i Skjern Å-dalen.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Danmarks Jægerforbund retter nu en hård kritik af Ringkøbing-Skjern Kommunes planer om at gøre Skjern Ådal til en af de nye naturnationalparker.

Planerne vil sandsynligvis betyde, at det er slut med at gå på jagt i området, og derfor siger jægerne nu stop. 

- Man har udformet en lovgivning således, at der ikke er plads til jagt, siger Claus Lind Christensen, der er formand i Danmarks Jægerforbund.

- I perioder er der rigtigt mange ænder og gæs herinde, siger Hans-Jørn Dahl, der er lokalformand for jægerforbundet i Ringkøbing-Skjern, og som hvert år går på jagt i Skjern Ådal, hvilket han langtfra er ene om. Området ved Skjern Å er nemlig et meget populært jagtområde. 

- Der er nogle der holder to timer før de må gå ud bare for at være sikker på at komme ud og få en fornuftig plads, siger Hans-Jørn Dahl. 

Men det populære jagtområde er altså truet, hvis kommunens planer om en naturnationalpark bliver til virkelighed. 

- Den helt normale jagt er der ikke plads til. Og her vil man tage jagten fra 150 jægere. Det kan vi på ingen måde støtte op om, siger Claus Lind Christensen. 

Formanden for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen er ikke tilfreds med planerne om en naturnationalpark.
Formanden for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen er ikke tilfreds med planerne om en naturnationalpark.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Borgmester håber på løsning

Ringkøbing-Skjerns borgmester forstår jægernes bekymring. Han håber, at man kan finde en løsning, så der stadig kan drives jagt i området.

- Det er måske ikke nødvendigvis en dispensation der gør, at man kan have den samme jagt dernede som man har nu. Men det kan da godt ske, at det kan blive en reduceret form for jagt, det skal jeg ikke sige noget om, siger Venstre-borgmester, Hans Østergaard. 

Hans-Jørn Dahl understreger, at han ikke har noget imod den rå natur, som naturnationalparken vil bringe med sig. 

- Vi skal huske på, at vi jægere kun går på jagt i cirka en tredjedel af det område vi taler om, siger jægeren. 

I den lov om naturnationalparker, som Folketinget for nylig har vedtaget, hedder det: 

"At det forventes, at naturnationalparkerne generelt vil blive friholdt for jagt, der ikke sker som led i forvaltningen af områderne."

Jagt eller regulering?

Det har ikke været muligt at få miljøminister Lea Wermelin til at svare på, om det betyder, at der i nogle tilfælde kan gives en dispensation. Men Venstres jagtordfører er ikke i tvivl.

- Ministeren har over for mig både i samråd, men også når vi har drukket kaffe sammen, sagt, at der ikke skal drives jagt i naturnationalparkerne. Så det bliver et nej til fuglejagt i Ringkøbing-Skjern. Ministeren vil give mulighed for, at der undtagelsesvist kan ske en regulering, hvis det er nødvendigt. Men ikke jagt. Og det har jeg kritiseret hende for, siger Thomas Danielsen fra Venstre. 

Jægerforbundets opfordring til kommunen er derfor klar.

- De skal arbejde med naturstyrelsen om at styrke naturen yderligere, men de skal holde op med at gå ned af en vej, hvor det bliver til naturnationalpark, siger Claus Lind Christensen.

Ringkøbing-Skjern kommune kan endnu ikke sige, hvornår der vil være mere afklaring omkring planerne for naturnationalpark Skjern Å. 

Det er Folketinget, der udpeger naturnationalparkerne, der i modsætning til nationalparker udelukkede etableres på statslige områder. Der skal findes 15 naturnationalparker - de første tre er blandt andet fundet, blandt andet Stråsø Plantage ved Holstebro.