Isskruninger tiltrækker turister fra nær og fjern: - Det skal man da opleve, det sker jo ikke hver dag

Det fascinerende naturfænomen isskruninger kan i disse dage opleves ved Ringkøbing Fjord. Og det har fået både lokale og turister til at valfarte til byen.

Isskruninger er et sjældent syn, og naturfænomenet er måske især fascinerende, hvis man kommer fra Roskilde.

- Det er sjovt. Jeg synes, det er skørt, fordi det sker ikke så tit, siger 10-årige Elias Hjortshøj og hans storebror, Lucas på 13, supplerer:

- Og så føles det sjovt at gå på.

De to sjællandske drenge var onsdag på tur til Ringkøbing Havn med deres mormor og morfar fra Viborg, som dog har oplevet isskruningerne en enkelt gang før.

De to sjællandske drenge på 10 og 13 år, Elias og Lucas Hjortshøj, er på ferie hos deres bedsteforældre fra Viborg.
De to sjællandske drenge på 10 og 13 år, Elias og Lucas Hjortshøj, er på ferie hos deres bedsteforældre fra Viborg.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Og både en del turister som drengene langvejs fra, men også mere lokale folk var blevet nysgerrige på de imponerende ismasser. Måske godt hjulpet af pressen.

- Vi så det i går i fjernsynet og bestemte os for, at vi ville ud at se det, siger Iris Jensen fra Viborg, som altså er mormor til Elias og Lucas.

Og hun er ikke alene. Også to naturinteresserede veninder fra Holstebro blev inspirerede af gårsdagens nyhedsudsendelse på TV MIDTVEST.

- Vi så det her fantastiske fænomen i fjernsynet i går, og blev enige om, at det måtte vi ud at se på, siger Anna Rasmussen, og oplevelsen skuffer ikke ifølge veninden Majken Ørnbøll:

- Konsistensen af krystallerne og så lyden, når man går i dem – det er helt fantastisk, siger hun.

Veninderne Majken Ørnbøll (tv.) og Anna Rasmussen fra Holstebro besluttede under formiddagskaffen, at de måtte en tur til Ringkøbing for at se isskruningerne.
Veninderne Majken Ørnbøll (tv.) og Anna Rasmussen fra Holstebro besluttede under formiddagskaffen, at de måtte en tur til Ringkøbing for at se isskruningerne.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Havnefoged: - Det glæder mig

Langs breden fyldt med isstykker fra fjorden møder vi i dag rigtig mange som dem, der ønsker lidt adspredelse fra de sædvanlige udflugtsmål og aktiviteter på sommerhusturen.

Blandt andet en familie fra Aalborg, som droppede kortspillet for at se på isskruninger.

- Jeg synes, at det er fedt, at naturen kan lave det her helt af sig selv. Med de rette forhold kommer der sådan et fantastisk fænomen her. Det skal man opleve, det sker jo ikke hver dag, siger Anne Rommerdahl Bock, og fortsætter:

- Vi behøver ikke rejse til gletsjere i Norge for at vise vores datter, hvad naturen også kan.

Havnefogeden har pludselig fået andet end skibe at holde øje med, når så mange turister langs kysten går og leger i de store og kraftfulde isbunker. Men han er ikke urolig ved tanken.

- Der er kommet mange mennesker, og det er blevet en populær turistattraktion. Og det kan glæde mig, at folk får noget frisk luft og kommer ud og ser det. Det har vi brug for i denne coronatid, tror jeg, siger Niels Tarpgaard Nielsen.

- Så længe de leger oven på isbunkerne og ikke ude på isen på selve fjorden, så er det fint.

Det er kombinationen af en lang periode med frost, nogle dages tøvejr og vindretningen, der har sendt isen ind over land i Ringkøbing.

Her kan du se billederne fra de regionale nyheder på TV MIDTVEST tirsdag, som blandt andet har fået folk til at valfarte til havnen i Ringkøbing.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.