Her spiller de musik for at få bedre whisky: Folk synes, det er latterligt

Hos Stauning Whisky har de indledt et yderst utraditionelt samarbejde med musikeren Lars Greve. Hans musik skal sørge for bedre whisky.

Lars Greve er manden bag musikken, som spilles for whisky-tønderne.
Lars Greve er manden bag musikken, som spilles for whisky-tønderne.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Hos Stauning Whisky går de ikke af vejen for noget som helst i jagten på at gøre deres produkt endnu bedre.

Nyeste tiltag er, at der bliver spillet musik for whisky-tønderne.

- Jeg kan sige så meget, at vore egne ansatte, da vi satte sådan en tønde op og spillede musik, jamen, der lød der nærmest ramaskrig herude.

- Spille musik for en tønde whisky? Det var da noget af det mest latterlige, man nogensinde havde hørt.

Ordene kommer fra Alex Højrup Munch, medejer og medstifter af Stauning Whisky.

Også manden, der står for musikken erkender, det kan forekomme meget abstrakt, hvad der udspiller sig hos whisky-producenten.

- Jeg synes også, det er på kanten af, hvad jeg forstår, lyder det fra musikeren Lars Greve fra Holstebro.

Medejeren af Stauning Whisky forstår godt folks skepsis, når de første gang hører om projektet.

- Men det er jo ikke musikken i sig selv – det er jo frekvenserne af musikken, som kan påvirke lagringen af whisky, påpeger Alex Højrup Munch.

Musikkens frekvenser sætter nemlig gang i whiskyen, som stille og roligt står og bevæger sig, ja nærmest danser med i tønden, om man vil.

Whisky-producenten har faktisk selv gået med tankerne om at eksperimentere med, om lyd kan påvirke whisky. Men indtil videre har det bare været sjov og tanker, indtil Lars Greve kom på banen med et forslag.

- Da hans plan kom på bordet, tænkte vi: “Fedt, det lyder megaspændende det der," fortæller Alex Højrup Munch.

- De var med på den værste, og så gik vi i gang, husker Lars Greve.

0:50
Lars Greve forklarer om eksperiment med whisky og musik

Elsker at eksperimentere

Selvom det kan lyde langt ude, så falder musikforsøget ganske godt i tråd med grundtankerne hos whisky-producenten i Stauning.

- Vi elsker i store træk bare at eksperimentere herude. Vi har sådan et ord: curious – at være nysgerrig. Det er en af vores kerneværdier her i Stauning Whisky. Vi vil gerne prøve tingene af.

Ganske vist bygger produktionen på 150-200 år gamle, velprøvede teknikker og traditioner, men på virksomheden er de heller ikke bange for at vende tingene lidt på hovedet.

- Hvad kan der ske, hvis vi prikker til det på den ene led eller på den anden led. Hvad sker der, hvis vi spiller musik, eller vi ændrer temperatur eller gærtyper eller mange andre ting.

- Vi er ikke låst på samme måde, som man har været i Skotland eller Irland i århundreder. Der har vi lidt flere muligheder for at lege med tingene, fortæller medejer og medstifter Alex Højrup Munch.

Og efterhånden som samtalerne om projektet blev flere og flere, og nødvendige spørgsmål blev stillet og besvaret, ja så steg forståelsen blandt de undrende medarbejdere.

- Hvad er det, det gør? Hvad er det, vi prøver at undersøge her? Så gav det meget mere mening, og så forstod folk faktisk, at vi holder os til vores værdier - vores DNA omkring at prøve ting af og udforske, lyder det fra Alex Højrup Munch.

Lars Greve ved en tønde, hvor der eksperimenteres med forskellige frekvenser af musikken.
Lars Greve ved en tønde, hvor der eksperimenteres med forskellige frekvenser af musikken.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Overgår normal forstand

For musikeren Lars Greve er der også tale om at bevæge sig ud på gyngende grund.

- Jeg ser ikke mig selv som kunstner nødvendigvis, men jeg ser det som kunst, at man træder ind i noget, som overgår, det man plejer at forstå.

- Det kalder på et eller andet, som måske er større end én selv, understreger han.

Lars Greve, som stammer fra Husby ved Ulfborg, er også kunstnerisk leder af Resonerende Rum. Han er vant til, at nogle folk står af, når det handler om at bevæge sig ind på områder, hvor der ikke umiddelbart er en forklaring.

- Det er et spørgsmål om, hvordan man er anlagt, og om man tør at træde ind i det. Og der kan jeg godt opleve, at der er nogle, der tænker: “Det er lidt svært at forstå. Det træder jeg ud af,” fortæller Lars Greve.

Han erkender, han er ekspert på området, men selv for eksperter kan den her form for eksperimenter være svære at håndtere.

- For det stikker hele tiden af. Vi ved ikke, hvad vi har gang i, kan man sige, erkender han.

Det er for ham vilkårene i ikke-videnskabelig, men kunstnerisk forskning.

5:54
Lars fra Husby er nomineret til hele to priser ved dette års Danish Music Awards Jazz. En af priserne på baggrund af et højst usædvanligt samarbejde.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Kræver stor tålmodighed

For Stauning Whisky kræver det ud over åbenhed for det ukendte og uforklarlige også stor tålmodighed, for en whisky skal lagres mindst 3 år, inden man har resultatet.

- Det er lidt præmissen, når man laver whisky. Der er meget ventetid, fastslår Alex Højrup Munch.

Lige nu har de været i gang med forsøget i et år, så der er lidt vej igen.

Hos whiskyproducenten forventer man, at lyden kommer til at påvirke whiskyen på et eller andet plan.

- Men i hvilken grad, det ved vi ikke. Hvis vi ser nogle vanvittige resultater på kort sigt, jamen, så kommer vi nok til at åbne op for det ret hurtigt at prøve nogle andre ting af, vurderer medejeren.

Der er prøvesmagt på whiskyen, men den endelige konklusion må vente lidt endnu.

- Så lige nu: ingen store forventninger andet end at vi skal have det sjovt og prøve at se, hvad der sker. Det er vores forventning, fastslår Alex Højrup Munch.

Men han har dog et drømmescenarie.

- Det kunne da være skidesjovt, hvis det er lokal musik fra Danmark, der påvirker whiskyen mest. Det er det, vi skal finde ud af, afrunder medstifteren. 

9:44
TV MIDTVESTs 'Fast Arbejde' har tidligere besøgt destilleriet.