Her render de ikke af pladsen: Karin blev jubilar nummer 22 på tre måneder

Næsten hver fjerde medarbejder på stor fabrik har haft 25-års jubilæum. Lige nu vrimler det med fejringer.

2:18
Karin Lorentzen har arbejdet 25 år på fabrikken i Skjern, og det er bestemt intet særsyn på hendes arbejdsplads.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Skåltaler, champagne og fiskeanretninger. Middagene og de efterfølgende receptioner må efterhånden ligge på rygraden hos Gåsdal Bygningsindustri, der er en del af vinduesgiganten Velux. 

På Skjern-fabrikken har man på tre måneder holdt 22 jubilæer – vel at mærke for medarbejdere, der hver især har været der i et kvart århundrede. Ti af jubilarerne har rundet de 25 år under coronaperioden, men har fået udsat deres reception til nu, mens de 12 andre har rundet mærkedagen de seneste tre måneder. 

Tirsdag var det så Karin Lorentzens tur til at blive fejret for det arbejdsmæssige sølvbryllup. Hun kan godt se, at der lige nu skyller en bølge af fejringer ind over fabrikken.

- Det er jo sjovt, for jeg kender mange af de andre jubilarer og har arbejdet sammen med dem i så mange år. Det er sjovt, at så mange har hængt ved, siger hun.

Jubilaren er uddannet ingeniør og arbejder som projektleder for fabrikken, der blandt andet leverer den elektronik, som kan styre Velux’ vinduer. I løbet af sine 25 år har hun, så vidt hun husker, haft knap ti forskellige job på fabrikken. Og når man samtidig har nogle gode kollegaer, er det ikke svært at blive på samme matrikel i 25 år.

Svært at huske alle navnene

Det har Finn Olesen, der er direktør for Gåsdal Bygningsindustri, også fundet ud af. For direktøren har den seneste tid for alvor fået øvet at holde en tale på tre minutter. Inden man tirsdag rundede jubilar nummer 22 siden august, kunne han tælle sig frem til, han havde holdt tale for 14 af de seneste 21.

Kan du huske navnene på dem alle sammen?

- Nej, jeg kan ikke huske dem alle sammen. Men jeg kan da huske mange navne, siger han og nævner tre navne, før han giver fortabt med et grin.

Lidt senere kommer han så på et fjerde. Men alle 14 når han altså ikke lige at finde frem under interviewet. Og skulle han nævne alle de jubilarer, der lige nu er ansat i Velux’ Skjern-afdeling, ville han få sig en endnu større sag for. 

Virksomheden har omtrent 460 ansatte, og lige knap hver fjerde kan prale af at have været der mindst 25 år. For lige nu er der 109 jubilarer på lønningslisten, fortæller direktøren.

Pengegave til Karin og de andre

Medarbejderne er med andre ord ikke nogen, der render af pladsen.

- Jeg tror, det bunder i, at vi har et rigtig stærkt værdisæt. Det hører man også, når kollegaer skal beskrive sig selv. De roser hinanden og de roser det kollegiale mellem os, siger direktøren.

Jubilarerne får hver en middag, en reception, et gavekort, to ugers betalt ferie og et gratiale på 25.000 kroner. Karin Lorentzen har endnu ikke helt bestemt, hvad pengene skal bruges på.

- Jeg finder nok på et eller andet. Det kunne være en rejse eller et eller andet til huset, siger hun.