Helt usædvanligt: Kartofler høstes i januar

Et regnfuldt efterår har skubbet kartoffelhøsten ind i det nye år.

Et noget usædvanligt syn kan lige nu ses på flere marker i landsdelen. Det er nemlig kartoffelhøsten, der fortsat er i fuld gang.

quoteDe er faktisk usædvanligt flotte, og vi har været heldige, at regnen ikke har gjort det af med dem.

Jens Marius Thomsen

- Vi er begyndt at kører kartofler op igen her i januar måned. Vi nåede ikke at blive færdige med kartoflerne i 2019, som ellers var planen, lyder det fra Thomas Hausted, der er maskinfører og lige nu er ved at køre de sidste kartofler op af jorden på marker i Østrup nær Ringkøbing.

Normalt bliver kartoflerne taget op fra starten af september til starten af november, men vejrguderne var ikke med kartoffelavlerne, der kunne se til, mens deres kartofler druknede i vandmasserne.

- Det er over hele landet, vi har haft problemer med at få kartoflerne op, fortæller Jens Marius Thomsen, der er planterådgiver hos Sagro og ekspert i kartofler.

Men med julens og nytårets tørre vejr, er der altså igen gang i kartoffelhøsten.

- Det er helt usædvanligt. Vi har haft det sjovt med at sige, at det var usædvanligt at køre kartofler op, mens julemusikken spillede, og nu er den slukket, og maskiner kører stadig. Jeg mindes ikke noget tilsvarende. 

På markerne i Ølstrup nær Ringkøbing bliver der her i januar høstet kartofler.
På markerne i Ølstrup nær Ringkøbing bliver der her i januar høstet kartofler.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Kartoflerne er af god kvalitet

Står kartofler under for meget vand i for lang tid, mens de ligger i jorden, går de i forrådnelse. I efteråret var der derfor stor frustration at spore hos kartoffelavlerne, der kæmpede mod de store mængder regn. Men selvom kartoflerne har været badet i vand, kan de fleste stadig bruges.

- De er faktisk usædvanligt flotte, og vi har været heldige, at regnen ikke har gjort det af med dem, siger Jens Marius Thomsen.

Så den store Kartoffel-Gud har holdt hånden over Midt- og Vestjylland?

- Ja! Selvfølgelig er der nogle steder, hvor de er druknet, men langt de fleste ser faktisk godt ud - så fabrikkerne også kan få et ordentligt produkt ud af det.  

2:00
Kartoffelhøsten drukner i regn, og det kan blive dyrt for kartoffelarvlerne. Se indslaget fra oktober her. 
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST
2:30
Kom med på kartoffel-høst lige her.