Grænsen er nået – borgere nægter at få flere energiparker som naboer

Der skal ikke godkendes flere energiparkprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, mener en gruppe borgere. Men borgmesteren er af en anden overbevisning.

1:06
Borgmester Hans Østergaard (V) slår fast med syvtommer søm, at intet angående de allerede ansøgte energiparker er besluttet endnu.

1250 underskrifter er bevismateriale for, at borgerne i Sdr. Vium, Bork og Hemmet, der ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune, nu trækker en streg i sandet over for kommunen.

Fredag var repræsentanter for de tre byer forbi rådhuset for at aflevere bunken af underskrifter til borgmesteren.

- Vi kan ikke tage mere hernede i den sydlige ende af kommunen. Vi har så meget i forvejen, så nu er nok nok, siger Kenneth Olesen, der er formand for foreningen Bork for Land og By.

Anja Renate Thomsen fra Sdr. Vium, Niels Christian Christensen fra Hemmet og Kenneth Olesen fra Bork afleverede sammen 1250 underskrifter til Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester.
Anja Renate Thomsen fra Sdr. Vium, Niels Christian Christensen fra Hemmet og Kenneth Olesen fra Bork afleverede sammen 1250 underskrifter til Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester.
Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Det er udsigten til at få flere energiparker som naboer, der har fået borgerne i de små byer til at gå sammen om en underskriftindsamling for at sige stop til kommunen, som modtager ansøgninger fra projektmagere og er med til at godkende dem.

- Jeg føler, at de tager vores eksistensgrundlag fra os. Vi har jo valgt at bo derude, fordi vi elsker området og naturen derude, siger Anja Renate Thomsen fra Sdr. Vium.

Områderne markeret med grønt viser, hvor der lige nu ligger forslag om opsætning af energiparker omkring de tre byer.
Områderne markeret med grønt viser, hvor der lige nu ligger forslag om opsætning af energiparker omkring de tre byer.
Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

I øjeblikket har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget 26 ansøgninger om etablering af nye energiparker rundt i kommunen. Det er blandt andet det gigantiske energiprojekt Megaton, som står til at skulle etableres.

Men hvis det står til borgerne i Sdr. Vium, Bork og Hemmet, så skal der ikke godkendes flere.

Kan man godt forsvare at lave solcelleanlæg og vindmølleparker, når så mange egentlig er imod?

- Det vi har sagt i et stort set enigt byråd er, at borgerne ude i lokalområderne kan se flere fordele end ulemper i det her, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Men det er slet ikke sådan borgerne fra Sdr. Vium, Bork og Hemmet har det.

- Det er vores plan A, at vi ikke skal have flere anlæg, fordi vi har så mange i forvejen, så indtil det ikke kan lade sig gøre længere, så holder vi fast i det, siger Kenneth Olesen, der er formand i Bork for Land og By.

Og efter fredagens møde med borgmester Hans Østergaard (V) må han konstatere:

- Vi kan blive enige om, at vi er uenige i hvert fald.

Der er indkaldt til borgermøde på mandag 24. juni, hvor der er fokus på, hvor fremtidige energianlæg skal placeres, og hvornår de kommer.