Grænsehandel flyttet til Astrup: Købmand sælger julevarer til indkøbspriser

Grænsen til Tyskland er defacto lukket, og det får en købmand nord for Skjern til at satse på billig "grænsehandel" herhjemme.

Mange midt- og vestjyder plejer i december at køre en tur til grænsen for at hente billige "jule-varer".

Men grænsehandel og strenge rejserestriktioner er to ting, der ikke hænger særlig godt sammen. I hvert fald ikke, hvis man vil undgå at skulle 10 dage i selvisolation efter at have været i Tyskland.

Derfor har købmanden i Astrup nord for Skjern set sit snit til at lave sin egen grænsehandel, hvor han har sat priserne på "jule-varer" ned til indkøbspris.

- Vi har forsøgt at flytte grænsen lidt opad, siger købmand Jørgen Povlsen fra MinKøbmand i Astrup.

Så nu kan kunderne lige udenfor den normale indgang til købmandsbutikken finde slagtilbud på storkøb af mandler, Nutella, spande med slik og andet guf til juledagene.

- Vi forsøger at få nogle få kunder til at blive hjemme fra Tyskland og så handle de ting her i Danmark, som vi ved, de kører derned efter, siger Jørgen Povlsen.

Kan godt tjene på det

Kunderne har også fået øjnene op for rabatterne i grænsebiksen. Nutella er faktisk allerede udsolgt.

- Det rygtes jo stille og roligt, at vi har nogle billige ting herinde, og vi ser mange nye kunder også, siger købmanden.

Når varerne sælges til indkøbspris, tjener købmanden godt nok ikke så meget. Men han har selvfølgelig luret fidusen.

- Hvis bare folk går ind i butikken, så kan det være, at de lige tager lidt mere med derindefra, og det kan jeg tjene nogle penge på, siger han.

Kunder vil gerne støtte lokalt

En af kunderne, der har lagt vejen forbi Jørgen Povlsens grænsehandel er Pia Kristensen, der bor i Fiskbæk lidt nord for Astrup. Hun køber blandt andet lakridskugler og en stor pose mandler med hjem i dag.

- Vi har brugt det en del gange. Så støtter vi de lokale, siger hun.

Pia Kristensen plejer at køre til grænsen og handle ind en gang om året, hvis der eksempelvis skal være fest. Men for hende giver det god mening - også økonomisk - at købe sodavand, slik og andre klassiske 'grænse-varer' i den lokale købmands udsalg. Også selvom nogle varer måske er billigere i Tyskland.

quoteHvis du kører til grænsen, skal du både lægge benzin og tid oveni. Du skal faktisk købe en del, før det tidsmæssigt kan svare sig.

Pia Kristensen, Fiskbæk

- Hvis du kører til grænsen, skal du både lægge benzin og tid oveni. Du skal faktisk købe en del, før det tidsmæssigt kan svare sig, siger hun.

Én ting mangler dog, før den improviserede grænsehandel i Astrup ligner den rigtige i Tyskland. En karry-pølse ude på parkeringspladsen, selvfølgelig.

- Det kan jeg godt nok ikke klare endnu, men det kan godt være, at vi skulle overveje det, griner købmand Jørgen Povlsen.

Grænsebiksen i Astrup har været åben siden november. Efter nytår regner købmanden med at flytte varerne ind i købmandsbutikken igen, men han vil stadig køre med nogle af tilbuddene.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Forbrug.