Fuglede rykker mod vest: - Ringkøbing-kredsen er noget helt særligt

Mads Fuglede flytter på landet, når København skiftes ud med Hvingel nord for Ringkøbing. For venstremanden har det været et must at slå sig ned i den valgkreds, hvor han nu vil vælges til Folketinget.

Mads Fugledes tilværelse står over for forandring. 15. maj bliver lejligheden på Christianshavn byttet ud med en landejendom i Hvingel. Dermed holder venstremanden ord. Da han for et halvt års tid siden blev valgt som Venstres nye folketingskandidat i Ringkøbing-kredsen lovede han, at han ville flytte til egnen.

- Det er så meget ude på landet, som noget kan være, siger Mads Fuglede med et smil - og understreger, at der aldrig har været tvivl om, at han sammen kæresten Maria og deres toårige søn Johannes ville rykke mod vest:

- Beslutningen om at flytte var en vi tog, da vi fik Johannes. Så ville vi tilbage til Jylland, fortæller han:

- Og så mener jeg, at hvis man skal repræsentere en kreds, så skal man også bo i den. Og i Ringkøbing-Skjern, der ville jeg synes det var meget underligt, hvis jeg skulle passe den, uden at være bosiddende i den, mener Mads Fuglede.

quoteHvis man skal repræsentere en kreds, så skal man også bo i den.

Mads Fuglede, folketingskandidat, Venstre, Ringkøbing-kredsen

Han flytter altså for familiens skyld - men gør det også, fordi det forventes og er det rigtige. I politisk forstand er Ringkøbing-kredsen ifølge Mads Fuglede noget helt særligt. Og for en venstremand især.

- Det er jo en af de kredse, der har haft et meget stærkt Venstre-DNA i længst tid. Man er venstremænd gennem flere generationer. Det er noget meget særligt. Der er store Venstre-koryfæer, som kommer fra området.

Noget helt andet end Gladsaxe

Dermed siger Mads Fuglede også, at virkeligheden som Venstre-politiker i Ringkøbing er noget helt, helt andet end i Gladsaxe, hvor han er valgt til Folketinget i dag. 

quoteMan kan ikke regne med at generalforsamlings-sæsonen er overstået ved, at man holder én tale. Man skal lave 18 forskellige.

Mads Fuglede, folketingskandidat, Venstre, Ringkøbing-kredsen

For eksempel er der i Gladsaxe-kredsen kun en enkelt Venstre-vælgerforening at skulle forholde sig til. I Ringkøbing-kredsen er der 18.

- Sådan er det, når man har været det dominerende parti i mere end 150 år. Så er der rigtig meget kaffe, der skal drikkes, fortæller Mads Fuglede:

- Der er mange hensyn, man skal tage. Man skal sørge for at komme godt rundt og tale med alle. Man kan ikke regne med at generalforsamlings-sæsonen er overstået ved, at man holder én tale. Man skal lave 18 forskellige, har egnens nye Venstre-kandidat lært.

I Vestjylland er det ifølge Mads Fuglede typisk emner som landbrug, fiskeri, turisme og infrastruktur, der står øverst på den politiske dagsorden. Alt sammen noget, som ikke har fyldt alverden, der hvor Fuglede er valgt til Folketinget i dag.

- Når jeg var til vælgermøde i Gladsaxe, så talte man for eksempel ikke om landbrugets forhold. Der er ikke en eneste gård i Gladsaxe. Når man kommer til Ringkøbing-Skjern, så vender man det på hovedet. Der er heller ikke så mange produktionsarbejdspladser i Gladsaxe. Dem er der masser af i Ringkøbing-Skjern, fortæller han:

- Jeg føler, jeg er søgt tilbage til ur-værdierne i mit eget parti, siger Mads Fuglede.

Satser hele butikken 

Mads Fuglede skifter politisk revir i en tid, hvor Venstre er under pres. Danmarks liberale parti er i historisk stor modvind og oplever meningsmålinger, hvor vælgertilslutningen ligger under 15 procent. I værste fald risikerer folketingsgruppen at blive halveret.

- Jeg vil gøre mit arbejde, så grundigt jeg kan. Være så god en repræsentant jeg overhovedet kan være for Ringkøbing-Skjern. Og dermed vise, at jeg har fortjent at blive valgt, siger Mads Fuglede.

FAKTA – MADS FUGLEDE

Venstremanden, der nu vil søge valg i Ringkøbing, ved godt, at han risikerer det modsatte - nemlig ikke at opnå valg. Han køber påstanden om, at han satser hele butikken ved både at skifte valgkreds og rykke kæresten og sønnen 350 kilometer mod vest. Men kalder det et bevidst valg og understreger, at han tror på projektet - og at han i øvrigt sover trygt om natten.

- Man skal ikke stille op i politik, hvis man ikke kan holde til at tabe, fastslår Mads Fuglede:

- Politik er ikke et erhverv for sarte sjæle. Og hvis man ikke kan sove om natten på grund af meningsmålinger, så skal man nok lave noget andet, mener Ringkøbing-kredsens nye venstremand.

Du kan se og høre meget mere om Mads Fugledes beslutning om at flytte til Ringkøbing i programmet Krydsfelt.