Fristeder plaget af hærværk: - Det er blevet et større problem

En skolegård i Skjern og teenagernes mødested i Ulfborg er de seneste eksempler på, at hygge og fest kan ende med omfattende hærværk.

Dorthe Munck Jensen, skoleleder på Kirkeskolen i Skjern, oplever problemer med unge mennesker, som fester på skolens område.
Dorthe Munck Jensen, skoleleder på Kirkeskolen i Skjern, oplever problemer med unge mennesker, som fester på skolens område.
Foto: Ditte Georg Poulsen, TV MIDTVEST

Flere steder i landsdelen er voldsomt plaget af hærværk.

Både i Skjern og Ulfborg oplever lokale, at unge mennesker samles til fest, men ikke rydder op efter sig selv. I flere tilfælde er fest og hygge endt i omfattende hærværk, og det er de lokale ved at være godt og grundigt trætte af.

I Ulfborg har en gruppe unge for nylig holdt fest ved mødestedet Teen Town, hvor de efterlod glasskår fra omkring 20 knuste flasker på et område, der blandt andet omfatter en volleyballbane.

De frivillige på stedet har kravlet rundt på alle fire for at fjerne glasskårene, men til trods for en ihærdig indsats, er der stadig tusindvis af små glasskår tilbage.

- Du kan ikke bruge området, som det er nu, og hvis der kommer børn herud for at lege, og de falder og tager fra med hænderne, så risikerer de at få glasskår i hænderne. Det duer ikke, siger Fin Komischke-Konnerup fra Ulfborg. Han er en del af en gruppe lokale, som holder øje med, at området ser ordentligt ud.

Det er langt fra første gang, Teen Town bliver udsat for hærværk. Både borde, trampoliner og skraldespande har gennem tiden endt deres dage her.

- Det er blevet misbrugt og svinet til i mange år, men det er bare for meget nu. Det er jo synd, og det er forfærdeligt, at det er endt sådan, siger Fin Komischke-Konnerup.

Overvågning er nødvendigt

Også Kirkeskolen i Skjern har stået model til lignende fester, hvor deltagerne ikke selv har ryddet op og har efterladt både skrald og graffiti.

- Det er desværre blevet et større og større problem. For fem år siden så vi ikke noget af det her, men sidste år, hvor vi havde en god sommer, der var det et rigtig stort problem, fortæller Dorthe Munck Jensen, skoleleder på Kirkeskolen.

Det seneste tilfælde af hærværk var så sent som her i weekenden. Her blev der tegnet grafitti, ødelagt en hængekøje og knust en masse flasker. 

På grund af det tiltagende problem med hærværk, har skolen i Skjern set sig nødsaget til at sætte videoovervågning op i skolegården.

- Vi har snakket om det nogle år, men vi har længe tænkt, at vi ikke rigtig havde problemer med den slags ting. Men nu har det indhentet os, og det er desværre blevet nødvendigt, siger Dorthe Munck Jensen.

I Ulfborg har man allerede prøvet overvågning uden den store succes. Her håber man i stedet på, at forældrene vil træde i karakter. 

- Mange vil måske kalde dem uopdragne unge, men det er jo ikke de unge, der er problemet. Det er forældrene, der skal tage ansvar. De skal opdrage de unge og lære dem, hvad man gør, og hvad man ikke gør. Det er forældrene, der skal lære deres børn om konsekvens, siger Fin Komischke-Konnerup.

2:16
Både i Skjern og i Ulfborg sydvest for Holstebro oplever lokale, at unge mennesker samles til fest - men også at fest og hygge i flere tilfælde er endt i omfattende hærværk.