Forsvaret vil stoppe jagt i skydeterræn – men landmænd protesterer

En gruppe landmænd frygter, at deres marker og afgrøder vil blive ødelagt, fordi Forsvaret ikke vil regulere bestanden af kronvildt i Borris Skydeterræn de næste tre år.

2:32
Martin Jensen er godt træt af krondyr, der ødelægger hans kartoffelplanter.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Forsvaret har indført forbud mod at jage kronvildt i skydeterrænet ved Borris øst for Skjern, men det er de lokale landmænd ikke tilfredse med, for dyrene spiser deres afgrøder. Derfor har de sammen med landbrugscenteret SAGRO klaget over Forsvaret beslutning.

Kartoffelproducent Martin Jensen fra Hoven er en af dem, der har problemer med kronvildt på sine marker.

- De graver i dem, roder i dem, ligger i dem, går og laver store stier igennem dem.

- Jeg tør slet ikke at tænke på konsekvenserne, hvis der kommer endnu flere dyr, siger landmanden.

Der er set store flokke af krondyr i området.
Der er set store flokke af krondyr i området.
Foto: Privatfoto

Forbuddet mod at jage i skydeterrænet gælder ifølge SAGRO i en treårig periode, og det vil formentlig betyde lange flere dyr i området.

- Det det hedder sig umiddelbart er at man gerne have en større bestand af kronvildt inde på heden, som kan lave en anden naturpleje end den bestand, der allerede er der, siger Rasmus Filsø Løbner, der er natur- og vildtrådgiver hos SAGRO.

Ødelægger også hegn

Og det er et stort problem for landmændene, hvis der kommer mere kronvildt, for det er ikke kun afgrøderne, de ødelægger, men også indhegning.

- Hvis de kommer en stor flok på 100 og bliver forskrækket, så jorder de bare igennem sådan et hegn, selv om der er strøm i det, siger kartoffelproducent Martin Jensen, der i forvejen bruger 100.000 kroner om året på materialer til hegn.

Han har nu sammen med Sagro klaget over jagtforbuddet til Forsvaret og Forsvarsministeriet.

- Hvis Forsvaret ikke vil genoverveje sin beslutning, så lægger vi op til, at de her lodsejere skal have fuld erstatning for deres afgrøder.

Kan de få det?

- Det findes ikke i Danmark, men når det er så vigtig en beslutning for de her naboer, synes vi helt klart, at det er fair, siger natur- og vildtrådgiver Rasmus Filsø Løbner.

Politiker: - Det er meget urimeligt

Hvis ikke Forsvaret af sig selv beslutter at genoptage jagten, er et lokalt folketingsmedlem klar til at gå videre med sagen.

- Der er behov for, at man regulerer kronvildtbestanden, og hvis man ikke gør det, så går det ud over de lokale landmænd, og jeg synes, det er meget urimeligt at beslutte det fra den ene dag til den anden, siger Mads Fuglede (V), der er medlem af Forsvarsudvalget.

Det er landmand Martin Jensen enig i, og han har derfor også et håb om, at Forsvaret ombestemmer sig.

- Vi skal være her alle sammen, synes jeg, men jeg synes også, at vi betaler en for høj pris for det her, siger han.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvaret.