Forstander på kritiseret behandlingshjem: - Forsøg at forstå vores magtesløshed

Ofte står personalet på Schuberts Minde uden værktøjer til at håndtere børns adfærd, som forældre ville kunne gøre det i almindelige familier.

Per Jacobsen er entydig i sin vurdering af den pædagog, der for nylig verbalt overfusede børn på behandlingshjemmet Schuberts Minde i Ringkøbing. 

Per Jacobsen er forstander på stedet og finder pædagogens opførsel helt og aldeles uacceptabel.

Når det er sagt, skal de kritikere, der vredt har reageret på den video, der dokumenterer pædagogens råberi, sætte sig lidt nærmere ind i Schuberts Mindes hverdag.

- Man er nødt til at analysere lidt dybere og kigge på den arbejdssituation, som vi reelt befinder os i.

- Indimellem er der børn, som køber slik for 2-300 kroner om fredagen og spiser det hele weekenden, og vi har svært ved at få almindelig mad i dem. Vi kan snakke med dem om, hvor usundt det er, men reelt må vi ikke regulere i deres lommepenge. 

Og det er blot ét af flere eksempler, forstanderen kan komme med i forhold til den magtesløshed, han og personalet på institutionen indimellem står med.

- Jeg gætter på, hvis et barn i din familie spiller computer grænseløst i 14-16 timer om dagen, så går du formentlig på et tidspunkt ind og sætter rammer om det og siger, så meget skal du ikke spille - og hvis du gør det, så tager jeg computeren. Det må vi ikke, uddyber forstanderen.

Per Jacobsen vil gerne have lov at behandle børnene lidt mere, som han mener, forældre ville gøre i almindelige familier. En opfattelse, som kredsformanden for Socialpædagogerne i Midt- og Vestjylland, Peter Sandkvist, ikke just deler.

Pædagogik er ikke at slukke computeren

Peter Sandkvist mener, at det skal være pædagogiske ressourcer snarere end regler, der skal afhjælpe problemer og konflikter blandt anbragte børn.

- Den socialpædagogiske tilgang er ikke at slukke. Den er, at man er i en god relation, som kan bruges til at vejlede, guide, hjælpe og støtte de anbragte børn.

Peter Sandkvist er kredsformand for Socialpædagogerne.
Peter Sandkvist er kredsformand for Socialpædagogerne.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

- Det nemmeste ville være at slukke for strømmen. Så blev det problem løst. Gad vide, om barnet så pludselig vil udvikle sig fantastisk i den rigtige retning. Det tror jeg ikke på, siger han.

På Schuberts Minde bor der 15 børn i alderen 9 til 19 år.