Forskere vil undersøge om stimefisk kan aflives mere skånsomt

Fisk er sansende dyr, siger Dyrenes Beskyttelse, som sammen med fiskernes producentforening vil undersøge, om der kan udvikles mere skånsomme fangstmetoder.

Hvor hurtigt dør de mange tons stimefisk, som danske fiskere hvert år trækker op af havet - og er det muligt at udvikle fangstmetoderne, så fiskene får en mere skånsom død?

Det skal nu undersøges i et forskningsprojekt, som Dyrenes Beskyttelse har taget initiativ til i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentforening. 

- Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utroligt mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt, siger biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Niclolaj Lindeborgh, i en pressemeddelelse.

Danske trawlere fanger ifølge Dyrenes Beskyttelse hvert år omkring 30 milliarder stimefisk. Det er pelagiske arter som sild og makrel. Fiskerne i Danmarks Pelagiske Producentforening (DPPO) vil ifølge pressemeddelelsen gerne være med til at sikre en skånsom aflivning.

Sildefiskeri Nordsøen

- Som fiskere høster vi af naturens overskud. Med det følger et ansvar for, at alle dele af vores aktiviteter foregår så ansvarligt og skånsomt som overhovedet muligt. I DPPO har vi været pionerer i arbejdet med reduktion af klimapåvirkningen fra fiskeri, beskyttelse af havpattedyr og sikringen af langsigtet bæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne. Et nyt fokus på dyrevelfærd er i det lys en naturlig fortsættelse af vores strategiske arbejde for et bedre og mere skånsomt fiskeri, siger direktør i producentforeningen, Esben Sverdrup-Jensen.

Det er forskere fra DTU Aqua, Teknologisk Institut og Sveriges Landbrugsuniversitet, der skal stå for undersøgelsen. Forskerne skal i første omgang med danske trawlere på sildefiskeri i Nordsøen. Her skal de undersøge, om fiskene får skader under selve fangsten, og hvordan og hurtigt fiskene dør, når de kommer om bord på trawleren. 

- Vi ser samarbejdet med Dyrenes Beskyttelse som et vigtigt skridt i retning af en bedre forståelse af, hvordan fisk dør i vores fangstprocesser og i udviklingen af mulige tiltag, som kan forbedre vores fangstmetoder. Det er vigtigt for os som fødevareproducenter, at vi optimerer dyrevelfærden i vores produktion. Det skylder vi både naturen og forbrugeren, siger direktør i producentforeningen Esben Sverdrup-Jensen.

Forskerne regner med at være klar med en konklusion i 2022.

Fakta - kan fisk føle smerte