Fødselsdagsfest blev til festival, der formede Lilholts musik

Tilbageblik på den vestjyske festival, der begyndte som en god idé over en øl på Æ Gammel Laugstow i Tarm.

9:03
Eddy Mortensen var manden, der fik ideen til en visefestival i Tarm sammen med Bjarne Lund.

Sig navnet Vestjysk Visefestival i Tarm og en af Danmarks mest rutinerede musikere Lars Lilholt får julelys i øjnene.

Den lille vestjyske festival, der 22 gange var med til at sætte Tarm på det musikalske Danmarkskort, har betydet meget for Lilholts karriere og givet masser af gode minder.

- Jeg tror, at jeg spillede i Tarm alle årene. Det var skægt at spille der, og der var et godt publikum. Det var sådan lidt familiært. Man vidste aldrig, hvor man kom til at sove. Man tumlede bare rundt - hjemmene stod åbne og byen stod åben, husker Lars Lilholt.

TV MIDTVEST har dykket ned i historien bag den vestjyske visefestival, der begyndte i et telt ved værtshuset Æ Gammel Laugstow og senere rykkede ud i byens idrætscenter.

Og Æ Gammel Laugstow spiller en helt central rolle i festivalens historie. Det var nemlig her ideen blev født få måneder før, den første festival løb af stablen i 1982. 

Det skete nærmere bestemt i værtshusets billard-rum på første sal. Værtshuset bestyrer Eddy Mortensen drak en øl sammen med Bjarne Lund. Diskussion gik på, hvordan man kunne lave en udvidet fødselsdagsfest for værtshuset, og sammen fik de ideen til at lave en festival.

- Det skete cirka tre måneder før den første festival. Og så samlede vi nogle mennesker rundt om billardbordet, og det viste sig, at der var en hel flok unge mennesker, der var i musikmiljøet, og som gerne ville være med. Så med frivillig arbejdskraft og svineheld fik vi lavet en festival, siger Eddy Mortensen.

Han fortæller, at musikerne også var med på ideen trods det korte varsel.

- Der var ikke ret mange, der sagde nej, når vi ringede og spurgte. Det kunne være Dissing, Lilholt eller Allan OIsen. De kunne sørme alle sammen. Vi havde en enkelt med kontrakt på, for lidt orden skulle der være. Det var en tysker. Han var så den eneste, der ikke kom, husker Eddy Mortensen.

Lars Lilholt mener selv, at han spillede på Vestjysk Visefestival alle årene. Her i 1993 med Allan Olsen og Johnny Madsen.
Lars Lilholt mener selv, at han spillede på Vestjysk Visefestival alle årene. Her i 1993 med Allan Olsen og Johnny Madsen.
Foto: TV MIDTVEST

Det første år spillede Lars Lilholt sammen med Poul Krebs og John Nørgaard. Året efter havde han dannet Lars Lilholt Band, og de fysiske rammer på den lille festival i Tarm var med til at forme det populære orkesters repertoire, mener Eddy Mortensen.

Festivalen havde nemlig lejet et stort telt med plads til 800 mennesker, og det skulle vise sig at blive lidt af en udfordring i det vestjyske.

- Det blæste meget, og teltet stod som en luftballon. Bagefter sagde Lilholt, at de bare lagde alle de stille numre væk. "Så spiller vi bare de hurtige - så kan vi holde varmen, og I kan danse". Så det var hans repertoire, der blev lagt hos os i 1983, siger Eddy Mortensen.

Vestjysk Visefestival trak gennem årene masser af musikere til det vestjyske. Lasse & Mathilde, Allan Olsen, Poul Dissing, Bjørn Afzelius, Dalton, Savage Rose og mange andre. Festivalen voksede sig lige så stille større, men stadig med hyggen i højsædet.

- Jeg tror sådan set ikke, at musikken var det vigtigste. Det vigtigste var Tarm, det var byen, et lille afgrænset område, og så det der dejlige værtshus midt i byen og den tørre vestjyske tilgang til tingene. Det vigtigste var stedet og de folk, der var med, siger Lars Lilholt.

Til sidst var hyggen og den intime stemning dog ikke nok til at sikre festivalens overlevelse. Økonomiske problemer endte med at tage livet af Vestjysk Visefestival i 2003 - den 22. udgave af festivalen i 2003 blev den sidste.

Værtshuset Æ gammel Laugstow spiller en central rolle i historien om Vestjysk Vicefestival i Tarm.
Værtshuset Æ gammel Laugstow spiller en central rolle i historien om Vestjysk Vicefestival i Tarm.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST