Fødevarestyrelsen: Hvis døde fisk skyldes foderet, er det ulovligt

De foreløbige undersøgelser kan endnu ikke fastslå, om stoffet orchratoxin har været skyld i 13 tons fisks død.

Der findes ikke grænseværdier for, hvor meget orchratoxin, der må være i fiskefoder. Men derfor kan foderet godt være ulovligt.

Det er konklusionen, som Fødevarestyrelsen kommer med, efter en fiskeopdrætter fra No ved Ringkøbing mener, at foder med et højere indhold end normalt af orchratoxin har slået 13 tons af hans fisk ihjel og samtidig gjort en mængde på samme størrelse syge.

- Man må slet ikke sælge foder, der udgør en risiko for dyr eller mennesker. Den grundforudsætning gælder uanset, om der er en grænseværdi eller ej. Det vil sige, at hvis man kan henføre denne hændelse til foderet, er det ulovligt foder, siger chef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, Henrik Nielsen.

Han slår dog fast, at det ikke er en sag, Fødevarestyrelsen har været blandet ind i. Fiskeopdrætteren, Mikkel Priess Pedersen, har sendt de analyser, han har fået foretaget af sine fisk til Fødevarestyrelsen, og ud fra det kan Fødevarestyrelsen se, at indholdet af orchratoxin er langt under de grænseværdier, de normalt opererer med i andre dyre- og fodergrupper.

To dyrlæger har undersøgt de døde og syge fisk fra opdrættet i No, men her kunne det hverken be- eller afkræftes, at det skyldes orchratoxin.

ORCHRATOXIN

Mange slags fisk og foder

Der findes som nævnt ikke grænseværdier for orchratoxin i fiskefoder. Det gør der til gengæld i foder til svin. Her er det reguleret, fordi svin kan få nyreskader af stoffet.

Det er slet ikke alle stoffer, der findes grænseværdier for. Og det skyldes flere ting.

- Der er mange forskellige fiske og typer foder og uønskede stoffer. Det er langt fra alt, der er reguleret med grænseværdier. Indtil videre har man ikke anskuet orchratoxin som en stor risiko i fiskefoder, siger Henrik Nielsen.

- Men samtidig må vi sige, at vi ved meget lidt om fisk, der hvor jeg kommer fra.

De fisk, som fiskeopdrætter Mikkel Priess Pedersen har, bruges til put and take-søer.

Virksomheden, der har solgt foderet til Mikkel Priess Pedersen, BioMar fra Brande, skriver i et skriftligt svar således til TV MIDTVEST om sagen.

”Vi har i den specifikke sag analyseret og undersøgt vores foder og har ikke kunnet finde noget usædvanligt ved værdierne, og de lovmæssige værdier er overholdt til fulde.”

Mikkel Priess Pedersen har haft analytikere fra DTU AQUA til at undersøge fiskene, men heller ikke her har de kunnet konkludere, at fiskenes død og sygdom enten har eller ikke har haft sammenhæng med stoffet orchratoxin.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.