Film med rødder i Vestjylland har premiere

Filmatiseringen af Stine Pilgaards prisbelønnede bestseller-roman Meter i sekundet har premiere i landets biografer. TV MIDTVEST mødte filmholdet til gallapremiere i Ringkøbing.

6:43
En film med rødder i Vestjylland har ramt landets biografer. Hella Joof har taget den prisbelønnede bestseller-roman Meter i sekundet til det store lærred.
Foto: Nordisk Film A/S

Nu kulminerer flere måneders optagelser i Velling ved Ringkøbing endelig.

I dag er der nemlig biografpremiere på filmen Meter i sekundet, som er en filmatisering af Stine Pilgaards roman.

Og netop forfatteren bag bogen var en af de mange, der var mødt til gallapremiere i Ringkøbing Biograf tidligere på ugen.

Hun skrev bogen, mens hun boede på Vestjyllands Højskole, og bogen er derfor løst baseret på hendes eget liv, fordi handlingen foregår i de omgivelser, hun var omringet af i de seks år, hvor hun boede i Velling.

- Min bog handlede om at falde til, det sted jeg var i mit liv. Det smeltede sammen med fjorden som den fineste kulisse til det hele, fortæller hun til TV MIDTVEST efter gallapremieren.

- Jeg synes, det er en virkelig, virkelig god film, men jeg er jo nok også lidt inhabil. Det er fantastisk sjovt at se noget, man har gået rundt med som en idé i sit eget hoved, materialiseret med de fineste billeder fra Vestjylland og spillet af de fineste skuespillere. Det er en kæmpe oplevelse.

Den 26. januar var der gallapremiere i Ringkøbing Biograf, og der var hele holdet bag filmen igen samlet.

Lokale er med

Flere lokale borgere fra Velling og omegn har været inddraget i produktionen af filmen.

En af dem var Arne Mogensen, der blev ansat som chauffør på optagelserne. Han får normalt tiden til at gå med fiskeri, så for ham var det lærerigt og spændende at arbejde på en filmproduktion.

- Det har gjort, at jeg har fået et helt andet syn, når jeg ser en film enten i biograf eller i fjernsynet. Nu ligger jeg mærke til, hvad har de taget af kameravinkler og så videre, så man bliver sådan lidt handicappet, forklarer han.

Og så journalisten Anders Agger spiller med i Meter i sekundet, og selv om han er vant til at lave fjernsyn, så var det overraskende anderledes at være med i en spillefilm.

- Jeg tror, jeg havde en idé om, hvordan et filmopsæt så ud, men nu har jeg fået bevis for, at det virkeligt er et maskineri der er til at forstå. Det har været overraskende for mig, at det er så stort et maskineri, siger journalisten til gallapremieren i Ringkøbing Biograf.

Ringkøbing Biograf var fyldt til gallapremieren.
Ringkøbing Biograf var fyldt til gallapremieren.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Svær opgave at filmatisere

Det er Nordisk Film, som har lavet filmen med Hella Joof som instruktør, og selv om hun kan skrive mange film på sit CV, så var den her ikke sådan lige til at lave.

- Det var en lidt større mundfuld, end vi måske havde troet. Stines bog er ikke sådan plotstærk. Der sker en masse ting, men de sker i tilfældig rækkefølge, og der er ikke den der lineære fortælling, som man plejer at have på film. Det var en større opgave, end jeg havde troet, fortæller instruktøren om opgaven og tilføjer:

- Men jeg læste hele bogen i en slurk, og jeg elskede bogen, og jeg synes, hun satte gode ord på at være menneske, og så synes jeg, at hun formulerer det så smukt.

Filmen kan ses rundt i landets biografer fra den 2. februar.

Ringkøbing Skjern Kommune har givet et tilskud til filmen på to millioner kroner, og kommunen satser på at markedsføre kommunen via filmen.

TV MIDTVEST var med da optagelserne til Meter i sekundet fandt sted i Velling. Mød filmholdet i indslaget nedenfor.

9:40
Bogen Meter i sekundet filmatiseres i Velling ved Ringkøbing.