Dirigenten om 1,5 tons mandskor: - Det var ikke nødvendigt, at de kunne synge

Mindst 1,5 tons mænd – det er, hvad dirigent Jens Peter Krabbe garanterer, hvis man hyrer det 25 år gamle kor Skjern Mandskor til at synge til et arrangement.

0:21
Gennemsnitsalderen er forholdsvis høj, for er man først med i koret, så hænger man på, til man ikke kan mere, fortæller de.
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Da Jens Peter Krabbe Nielsen for 25 år siden grundlagde Skjern Mandskor, var han leder af Skjern Operaen. Og da det generelt var svært at skaffe mænd til operaens kor, besluttede han at oprette et egentligt mandskor, så man i fremtiden havde nogle mænd at tage af. 

- Jeg annoncerede efter de mænd, der var blevet sat udenfor og bedt om at tie stille, da de have musik i skolen. Dem anså jeg for at være dem, der havde mest fantasi, siger Jens Peter Krabbe Nielsen.

Men i stedet for at finde nogle, der allerede var gode sangere, så ville han have nogle, der ikke havde erfaring.

- Det var ikke nødvendigt, at de kunne synge, for det skulle vi nok lære dem, siger han.

Derimod var det vigtigt, at de skulle kunne kapere en morsom historie ind imellem.

- I vores vedtægter står der faktisk, at der skal være en fræk historie før pausen, og en fræk historie efter pausen, og det lever vi nogenlunde op til, siger dirigenten med et smil.

0:21
Hør mændene synge her.
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Man hænger ved

Gennemsnitsalderen er forholdsvis høj, for er man først med i koret, så hænger man på, til man ikke kan mere. Af de første 15 korsangere, der var med til at starte koret for 25 år siden, er de 12 stadig med.

Og bare fordi man flytter langt væk, betyder det ikke nødvendigvis, at man holder op.

Kristian Kjærgaard er tidligere landmand og et af korets ældste medlemmer. Han bor i Bjerringbro – en tur på 115 kilometer hver vej, når han skal til øvning.

- Det er sådan nogle skønne mennesker at være sammen med. Vi er alle lige, og der er ikke mødepligt, undtagen når der er julefrokost, siger Kristian Kjærgaard.

Kristian Kjærgaard er et af korets ældste medlemmer.
Kristian Kjærgaard er et af korets ældste medlemmer.
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Selv om stemningen til prøven er løssluppen, så er der krav om kjolesæt, når koret optræder offentligt. Så til koncerten på Banktorvet i Skjern stiller alle i stiveste puds.

Og det er der en god grund til, forklarer Jens Peter Krabbe Nielsen

- Jeg tænkte fra starten, at hvis vi nu skulle komme til at lave en lille fejl, så ville sådan en smuk klædedragt dække over mange fejl, for publikum ville sidde og tænke: Neej, hvor er de kjønne, siger Jens Peter Krabbe Nielsen.

Humoren gennemsyrer i det hele taget dirigentens tilgang til koret.

- Vi annoncerede i starten altid med, at hvis man hyrede mandskoret, skulle man regne med, at der kom mindst halvanden tons. Det vil sige, at bare der kom 10-12 stykker, så var den hjemme, siger han.