Carsten og Camilla får 'uværdig' afslutning - maddiker vælter ud af container med døde mink

Carsten Rahbek havde hellere været minkeventyret foruden, når det er disse minder, han står tilbage med.

Det startede som en drøm, men er endt i et mareridt for Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen. For i stedet for en minkfarm med en lys fremtid er der nu 3.500 maddikebefængte, døde mink tilbage, mens 6.500 mink venter på at blive aflivet.

quoteHvis man åbner containeren og kigger ned, er den helt fyldt med maddiker og spyfluer, der er ved at æde kadaverne op. Det er bare ulækkert.

Carsten Rahbek, minkavler, Højmark

De aflivede mink står i en container på parrets landbrug i Højmark, som de købte i 2013. Her startede de som førstegenerationsminkavlere. Men med ordrer, som skulle vise sig at være uden lovhjemmel, fra statsminister Mette Frederiksen har parret nu aflivet næsten halvdelen af deres dyr, mens resten snart bliver aflivet.

Der er dog bare ét problem: De kan ikke få de aflivede dyr afhentet.

Derfor står de nu med en container, der er gået maddiker og spyfluer i, fordi dyrene har ligget døde for længe.

- Jeg ringede for en uge siden til Fødevarestyrelsen og bad om en ny container, fordi den var fuld. Den er ikke kommet. Hvis man åbner containeren og kigger ned, er den helt fyldt med maddiker og spyfluer, der er ved at æde kadaverne op. Det er bare ulækkert, siger Carsten Rahbek og fortsætter:

- Naturen er ved at nedbryde sig selv. Det er bare så uværdigt. Hvis det her er de minder, jeg skulle have fra pelsdyravl, ville jeg hellere have været foruden.

De to bor på minkfarmen med deres tre børn på henholdsvis ti uger, to år og fire år.

Den trygge base er fortid

Da parret købte minkfarmen i 2013, var det med drømmen om at have et trygt sted, hvor familiens børn kunne lege frit og altid vide, hvor deres far var, når de kom hjem fra daginstitution eller skole.

quoteDet er næsten det, der går mest ondt med familie-landbrugs-drømmen, der går fuldstændig tabt for os.

Camilla Vinther Jakobsen, minkavler, Højmark

Men sådan bliver det ikke, efter alle dyrene er blevet aflivet.

- Det er en drøm, der er brast. Jeg er selv opvokset på en gård, og jeg har altid vidst, hvor min far var henne. Det har jeg altid gerne villet give videre til mine egne børn, at når de kom hjem fra skole, så var jeg der. Den drøm er også væk, forklarer Carsten Rahbek.

Nu ender Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen med i stedet at stå med et nedlagt landbrug.

- Det er næsten det, der går mest ondt med familie-landbrugs-drømmen, der går fuldstændig tabt for os nu. Børnene var en del af at fodre, de var en del af at være der. Det var et landbrug, hvor man var sammen som familie. Det er det, der gør mest ondt, at det skal slutte, siger Camilla Vinther Jakobsen.

Det har været en svær situation for de to minkavlere, hvor de har haft svært ved at finde op og ned i forskellige udmeldinger.

Meget af det har ikke givet mening, synes de.

Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen havde håbet, at minkfarmen skulle være deres families fremtid.
Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen havde håbet, at minkfarmen skulle være deres families fremtid.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Kunne have frosset dyrene ned

For Carsten Rahbek handler store dele af frustrationen om, at minkavlerne ikke er blevet taget med på råd. Og slet ikke, da det endte med, at alle dyrene skulle aflives.

Han mener i stedet, at dyrene kunne have været frosset ned.

- Vi kunne have frosset dem ned i fem år for at sikre os, at virussen var død, hvis det var det, der skulle til. Men nu nedbryder naturen sig selv, siger han og henviser til de maddiker, der nu lever af hans døde mink.

- Nu begynder jeg snart at sige som så mange minkavlere, for jeg er tom for ord. Der ligger dyr, der kunne være pelset og solgt som skind. Men nu ligger de bare og bliver ædt af maddiker. Det er lige til at brække sig over

quoteDer er ikke så mange ord tilbage at sætte på det her. Jeg synes, det er nedværdigende, og jeg synes, det er en ydmygelse af folk, der har et erhverv.

Camilla Vinther Jakobsen, minkavler, Højmark

Ender som ydmygelse

Nu er det slut for Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen at beskrive dem selv som minkavlere.

Det var ellers en beskrivelse, som de var stolte af.

- Jeg har altid været stolt af, at vi var minkavlere og været stolt over, at vi kunne lave sådan nogle flotte skind. Men det er bare så tomt. Der er ikke så mange ord tilbage at sætte på det her. Jeg synes, det er nedværdigende, og jeg synes, det er en ydmygelse af folk, der har et erhverv, beskriver Camilla Vinther Jakobsen.

Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere foreslået, at minkavlernes gårde kunne omstilles til andre dyr, men det giver Carsten Rahbek ikke noget for.

- Der er stolper over alt, så man kan ikke bruge det til noget som helst andet. Det er bare at begynde at pille det ned.

Mogens Jensen var onsdag i samråd, hvor han skulle forklare baggrunden for, at han og statsminister Mette Frederiksens udmeldte, at alle danske minke skulle aflives.