Bussen ankommer én gang i døgnet: - Vores muligheder for at tage bussen er uoverskuelige

Transportministeren har torsdag nedsat et udvalg, som skal finde løsninger til den kollektive trafik.

2:07
- Vi er bevidste om, at tingene kan gøres smartere. Der er ingen logik i, at busserne skal køre tomme, det er vi helt med på, men kunne man så finde nogle alternativer, siger Ulla Rokkjær.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Der skal efterhånden kigges ekstra langt efter bussen i de mindre bysamfund. En tilstand der gør det nærmest umuligt for Ulla Rokkjær og familien at planlægge aktiviteter og skolegang for familiens fire børn.

- Vores muligheder for at tage bussen er jo uoverskuelige, fortæller Ulla Rokkjær fra Vedersø.

Den eneste bus, der kører, ankommer nemlig klokken 14.55, og det er dagens eneste kollektive transportmulighed.

- De store børn skal nok klare sig, men hende på fem, der synes jeg, det er langt at skal gå fire kilometer til det nærmeste bussted, fortæller Ulla Rokkjær.
- De store børn skal nok klare sig, men hende på fem, der synes jeg, det er langt at skal gå fire kilometer til det nærmeste bussted, fortæller Ulla Rokkjær.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

- Det bliver en udfordring, når man skal køre dem til alt, siger hun.

Og når det kommer til familiens mindste, så er det for tidligt, at sende dem afsted på de muligheder, der er tilgængelige nu.

- De store børn skal nok klare sig, men hende på fem, der synes jeg, det er langt at gå fire kilometer til det nærmeste bussted, fortæller Ulla Rokkjær.

Nyt tiltag

Transportminister Thomas Danielsen (V) har torsdag nedsat et nyt udvalg, som netop skal levere løsninger til den problemstilling som familien i Vedersø oplever.

- Jeg håber på, at udvalget kan berige os med viden, som gør, at vi ikke bare bliver ved med at gøre mere af det samme - altså sætter flere busser ind, som kører halvtomme rundt i et forsøg på at løse den kollektive transport og især i landdistrikterne. Så vi bliver nød til at tænke ud af boksen.

- Vi ønsker at give langt bedre mulighed for mobilitet uanset, hvor i landet man bor, fordi man skal kunne passe uddannelse eller andre aktiviteter fra hele landet, og så selvom man ikke har et kørekort, siger transportministeren.

Thomas Danielsen (V), Transportminister.
Thomas Danielsen (V), Transportminister.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Det haster med løsninger fra ekspertgruppen, hvis ikke flere busruter skal lukke. Sådan lyder meldingen fra Landdistrikternes Fællesråd.

- Vi står oven på coronakrisen, hvor folk endda ikke måtte bruge den kollektive trafik. Nu er folk ved at vænne tilbage. Og inden man er tilbage på tidligere tiders tal, så bliver der lukket busruter og afgange og når først de er lukket, så er det svært at se, at de kommer tilbage, fortællerformand for Landdistrikternes Fællesråd.

Derfor skal der lyttes til de gode ideer.

Og det er netop, hvad Ulla Rokkjær i Vedersø efterspørger. 

- Vi er bevidste om, at tingene kan gøres smartere. Der er ingen logik i, at busserne skal køre tomme, det er vi helt med på, men kunne man så finde nogle alternativer, siger Ulla Rokkjær.

De manglende busruter er dog ikke en ny problemstilling. Transportministeren erkender, at problemet har stået på længe.

- Vi har kendt til udfordringerne i årevis, hvor der er kommet færre og færre busser, hvilket resulterer i færre passager og færre ruter. Så det er blevet en ond spiral. Så udfordringerne kender vi, men vi har brug for at få sammentænkt alle de løsninger og muligheder, der er.

Håber på løsninger

I Vedersø har de tidligere forsøgt sig med en delebil i byen. Ordningen fungerede, ifølge Ulla Rokkjær godt, men for unge eller ældre uden kørekort var det ikke nogen mulighed.

Derfor håber hun på, at der nu kan komme andre idéer på bordet. 

- Jeg vil gerne have, at de kommer med noget konkret, at de kommer med noget handling og nogle reelle ændringer, fortæller Ulla Rokkjær.

- Alle idéer skal i spil også der, hvor der er draget nogle erfaringer. Der er nogle lovgivnings-barrier i dag, der skal fjernes, siger Steffen Damsgaard.
- Alle idéer skal i spil også der, hvor der er draget nogle erfaringer. Der er nogle lovgivnings-barrier i dag, der skal fjernes, siger Steffen Damsgaard.
Foto: Tobias Meier, TV MIDTVEST

Og ifølge Landdistrikternes Fællesråd så skal alle idéer også i spil.

- Også der, hvor der er draget nogle erfaringer. Der er nogle lovgivnings-barrier i dag, der skal fjernes, siger Steffen Damsgaard.