Beskidt badevand i Bork: Spildevand spolerer forretningen for surfshop

Badevandet i Bork er for niende sæson i træk forurenet. Skaden sker i Varde Kommune, men rammer Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kalenderen skriver juni, sommervejret banker på, og det forbinder mange med en tur på stranden.

I Ringkøbing-Skjern kommune har de hele 13 af slagsen, og langt de fleste er af det europæiske miljøagentur vurderet som gode eller fantastiske, men ikke i Bork Havn.

quoteDet er rigtig træls. Og det er skidt for vores forretning

Martin Velling, indehaver, Westvind Bork

Her har Surfstranden i den sydlige del af Ringkøbing fjord for 9. år i træk fået karakteren elendig.

- Det er rigtig træls. Og det er skidt for vores forretning.

Sådan lyder det fra Martin Velling, der driver surfshoppen Westvind Bork på Bork Havn – en butik, der er afhængig af, at badegæsterne og surferne kan bade i vandet udenfor døren. Og en butik, der ikke kan overleve, hvis miseren om det beskidte badevand får lov til at fortsætte.

Spildevand fra Varde Kommune

Vandet ved stranden bliver forurenet, fordi kloakeringen ikke kan klare det ekstra spildevand, der kommer ved kraftig regn, som så i stedet via åløb bliver ført ud i Ringkøbing Fjord.

- Og vi har nu i ni år, og nok også længere tid i virkeligheden, kæmpet for, at få en bedre badevandskvalitet, lyder det fra en frustreret Martin Velling.

Efter ni år mener de i Ringkøbing- Skjern Kommune, at synderen er Nr. Nebel renseanlæg.

Badevandet i Bork indbyder ikke ligefrem til en badetur.
Badevandet i Bork indbyder ikke ligefrem til en badetur.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

- Det er sådan noget man kan måle sig frem til, det har vi dygtige firmaer, der kan finde ud af, så man har sporet kilden, lyder det fra John G. Christensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men hos kilden - Varde Kommune - mener man dog ikke, at årsagen til det dårlige badevand er helt så enkel:

- Jeg har ikke set nogen beviser på, at det er spildevand fra overløbssituationer i Nr. Nebel. Men vi gør nu det, at vi seperat kloakerer, så vi kan udelukke den mulighed for fremtiden, lyder det fra Preben Friis-Hauge som formand for Plan- og Teknikudvalget i Varde Kommune.

Håber på godt vejr

Og også i Ringkøbing-Skjern Kommune er man klar til at påtage sig et ansvar og få løst problemet med det beskidte badevand.

quoteJeg er rigtig godt tilfreds med, at de nu går i krig med den forurening, vi har. Men det er jo et fælles ansvar

John G. Christensen, formand, Teknik- og Miljøudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune

- Jeg er rigtig godt tilfreds med, at de nu går i krig med den forurening, vi har. Men det er jo et fælles ansvar, siger John G. Christensen, der nu vil have kigget på kommunens overløb.

Opdeling af regn op spildevand skule være klar i 2025 og dermed løse problemet, men i Bork Havn sætter Martin Velling og surfshoppen hellere deres lid til vejrguderne

- I 2018 var der ikke store problemer med badevandet, simpelthen fordi det havde regnet så lidt, at der ikke blev lukket spildevand ud i fjorden. Så vi krydser fingre for en lækker varm sommer uden for megen regn, lyder det fra Martin Velling.

Udover surf-stranden ved Bork havn, så har otte andre danske strande fået vurderingen elendig. Det er fem færre end sidste år.

Sidste år viste en opgørelse, at badevandet i tre kommuner i landsdelen var så ringe, at badning blev frarådet.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.