Arkæologer ’overvældet’ af pris – modtog Kulturministeriets allerhøjeste udmærkelse

Sikkerhed i hjemmet kan i dag foregå på flere forskellige måder. Man kan eksempelvis have en sikkerhedsvirksomhed tilknyttet eller et ’her vogter jeg’-skilt med et billede af hunden.

For 2500 år siden gjorde man noget andet. Her gravede man huller i bælter langs ens bolig, så ryttere til hesteryg ville falde ned på træpæle, der var sat i jorden omkring hullerne.

Disse anordninger bliver kaldt for hulbælter. De snor sig gennem landskabet og kan være op til flere kilometer lange. 

Det har to arkæologer Palle Eriksen fra Ringkøbing og Per Ole Rindel fra København fundet ud af. Efterfølgende har de skrevet en bog om deres arkæologiske fund, og for det har de i dag modtaget Kulturministeriets Julius Bomholt-pris på Ringkøbing-Skjern Museum.

- Det er jo overvældende. Vi havde hovedet ikke set den komme, siger Palle Eriksen, mens Per Ole Rindel uddyber:

- Det er jo slet ikke noget, vi har haft i tankerne, for vi har skrevet den her bog for at færdiggøre et stort kollektivt arbejde.

Julius Bomholt-prisen er opkaldt efter Danmarks første kulturminister, og den uddeles til forskningsarbejde i særklasse.

Hulbælter ses her gravet frem. Se flere billeder i toppen af artiklen.
Hulbælter ses her gravet frem. Se flere billeder i toppen af artiklen.
Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

Kulturministeriet allerhøjeste udmærkelse

Det er ikke et hvilket som helst stykke arbejde, der ligger til grund for, at Palle Eriksen og Per Ole Rindel i dag modtog prisen på Ringkøbing-Skjern Museum.

quoteDet her er Kulturministeriets allerhøjeste udmærkelse-

Formand, Kulturministeriets forskningsudvalg, professor Johannes Nørregaard Frandsen

De har nemlig gennem to årtier ledet forskningsarbejdet, som har udmøntet sig i bogen og nu altså også prisen. Undervejs har de i alt lavet 41 udgravninger.

Arbejdet er noget, der giver genlyd andre steder i verden.

- Det her er Kulturministeriets allerhøjeste udmærkelse, så den er kendt, og forskerkolleger i Tyskland, Holland og Sverige, Norge vil tage hatten af, siger formanden for Kulturministeriets forskningsudvalg, professor Johannes Nørregaard Frandsen, der overrakte prisen til Palle Eriksen og Per Ole Rindel.

Kulturminister Rasmus Prehn sendte de to arkæologer en videohilsen, da han var forhindret i at deltage.

Skat betaler sig

Prisen er nu i hus for de to arkæologer, men det betyder ikke, at arbejdet stopper.

For en af begrundelserne for, at de modtog prisen, var, at deres bog kan være med til at gøre det synligt for den almene dansker, hvad det er, arkæologer bruger så lang tid på at grave efter.

- Vi er jo meget begejstrede, når der er den her synliggørelse, når folk, der betaler skat, kan se, at forskningen vedrører dem, slår Johannes Nørregaard Frandsen fast.

To arkæologer fra henholdsvis Ringkøbing og København har modtaget Julius Bomholt-prisen, fordi har afdækket mysteriet om nogle huller i landskabet.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Kultur.