17-årige Helene er juniorjobber: Ansat til at hygge med de ældre

Kommuner ansætter teenagere på plejehjem til praktiske opgaver og hygge.

2:21
Puslespil er én af de aktiviteter, som Helene Maria Jensen bruger tid på sammen med de ældre.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

17-årige Helene bruger to timer hver onsdag og nogle af sine weekender på at hænge ud med ældre mennesker i Ringkøbing. 

Hun er ansat af kommunen som 'juniorjobber' - og jobbet er små, praktiske opgaver på Akutaflastningen Fjordparken i Ringkøbing. Og så en masse hygge. 

- Jeg lægger vasketøj sammen, sætter i opvaskemaskinen og dækker bord. Og så har jeg også tid til at snakke, spille spil, drikke saftevand og gøre dem selskab til aftensmaden også, fortæller Helen Maria Jensen, som til dagligt går på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing - men én gang om ugen tager den blå uniform på og går på arbejde i ældreplejen. 

Helene Maria Jensen går til dagligt i 1. g. på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.
Helene Maria Jensen går til dagligt i 1. g. på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Skal engageres i en tidlig alder

I flere kommuner, blandt andre i Herning Kommune, er teenagere ansat på plejehjem for at gøre lidt ekstra for beboerne. 

Men i Ringkøbing-Skjern Kommune er de gået et skridt videre og har udvidet ordningen til alle enheder i Sundhed og Omsorg, som har borgerkontakt. 

Så her er der juniorjobberne også på aktivitetscentre, i hjemmeplejen og på akutaflastningen, hvor Helene Maria Jensen arbejder.

- Vi har jo med mennesker at gøre i mange funktioner i Sundhed og Omsorg, ikke kun på plejehjemmene, siger Kirsten Nørgaard, som er frivilligkonsulent i Sundhed og Omsorg i  Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Ét af målene med de helt unge arbejdere er at gøre flere unge interesseret i omsorgsarbejde. 

- Vi har generelt rekrutteringsproblemer, og det er ikke sådan, at det vælter ind med ansøgere, når vi søger. Det kommer til at blive endnu vigtigere i fremtiden, for mange af vores medarbejdere bliver også ældre og skal på pension, forklarer Kirsten Nørgaard. 

Juniorjobberne udfører ikke plejeopgaver, men praktiske opgaver, som at ordne vasketøj og dække bord.
Juniorjobberne udfører ikke plejeopgaver, men praktiske opgaver, som at ordne vasketøj og dække bord.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Og det er ikke tilfældigt, at det er teenagere, som kommunen søger. 

- Undersøgelser viser, at jo tidligere man stifter bekendtskab med jobmuligheder, desto mere tilbøjelig er man også til at have det med i sine overvejelser senere hen. Så det er bare med at komme i kontakt med dem tidligt - de er kun 14, når de starter hos os, forklarer Kirsten Nørgaard. 

- Jo mere åbne vores kommunale enheder er, desto mere tror vi på, at unge mennesker på sigt vælger at komme ind at arbejde for os, siger hun. 

Giver noget for både ældre og teenagere

Gymnasieeleven Helene Maria Jensen søgte arbejdet som juniorjobber, fordi hun gerne ville prøve plejejobbet af. 

- Jeg havde altid tænkt, at det kunne være fedt at arbejde på plejehjem. Det med at man kunne gør noget godt for de ældre, men også lære noget af dem ved at snakke med dem. Så så jeg opslaget og tænkte, at det kunne være megahyggeligt, siger Helene Maria Jensen. 

I dag lægger hun puslespil med én af borgerne på Akutaflastningen og har fundet strikketøjet frem hos en anden. 

Sidstnævnte er hos Birthe Marie Jensen, som peger på særligt ét sted, hvor juniorjobberne gør en synlig forskel. 

- De spiser sammen med os i spisesalen, og vi får os en snak. Nogle af dem, vil gerne høre, hvordan vi havde det, da vi var på deres alder. Det er helt anderledes, vi sidder mindst et kvarter længere over maden, når vi har de unge med til bords, siger Birthe Marie Jensen.   

- Jeg har truffet alle juniorjobberne, og de er rigtig søde, siger Birthe Marie Jensen, som bor midlertidigt på Fjordparken Ældrecenter.

Juniorjobberne skal ikke indgå i vagtplanen og heller ikke udføre plejeopgaver. Det betyder, at de har tid til at hygge, og det sætter 17-årige Helene Maria Jensen stor pris på. 

- Det, at vi har tid til borgerne, synes jeg er virkelig fedt. Så vi ikke bare skal stresse rundt. Der er stille og roligt, så man kommer ned i gear, men får også nogle gode samtaler og får noget med sig hjem. Borgerne er taknemmelige for, at vi er her, det kan nemt mærke, så det gør jo også, at man kommer glad hjem, siger Helene Maria Jensen.

Hun er sikker på, at et par timer om ugen med de ældre er en god mulighed for at prøve en fremtid i plejesektoren af. 

- Det, at man får indsigt i, hvordan det er at være på et plejehjem, og hvordan det er, at have med ældre mennesker at gøre, gør en stor forskel. Det er ikke sikkert, man ender med at tænke ’det er bare lige dét, jeg skal’, men det, at man får det prøvet af, tænker jeg kan være en klart positiv ting for, at det er det, man vælger senere, siger hun.