100 år for sent: Nu får gammel mindesten endelig sin tekst

Stenen skulle egentlig markere genforeningen med Sønderjylland, men ingen kunne finde ud af, hvad der skulle stå. 100 år efter får mindesten sine ord.

1:19
Det kan være svært at nå til enighed om tingene, hvis man er flere om at bestemme - det kender de alt til i Ringkøbing. Her har det nemlig taget - hold nu fast - 100 år at blive enige om, hvad der skulle stå på en mindesten for genforeningen - men i dag lykkedes det.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

I dag er en stor dag på Ringkøbing-Skjern Museum. Efter 100 år kan en mindesten langt om længe blive færdig.

- Den her sten får endelig sine ord. Sådan lige omkring 100 år efter det skulle være sket, siger Caroline Larsen, der er museumsinspektør på Ringkøbing-Skjern Museum.

quoteVi kan få lov til at påvirke historien.

Caroline Larsen, museumsinspektør, Ringkøbing-Skjern Museum

- Så det er en historie, der endelig får sit punktum, men også en historie, der har været undervejs i lang tid, fortsætter hun.

Dagen i dag er da også noget ganske særligt i sig selv. Det er nemlig 101 år siden, at sønderjyderne kom under dansk suverænitet og dermed blev genforenet med Danmark.

Mindestenen kom til et år senere - men ingen kunne nå til enighed om, hvilke ord der skulle pryde stenen.

- Man kunne aldrig rigtigt blive enige. Så sagde man: "måske vi bliver enige til 10-års jubilæet eller 25-års jubilæet", siger museumsinspektøren.

Museet er med til at skabe historien

Nu er man så endelig nået til enighed om, hvad der skal stå på den store mindesten, og det er det, der er med til at gøre den til noget særligt.

- Det er jo egentlig bare en sten. Men fordi man vil give den nogle ord, så gør man den til en genforeningssten, siger Caroline Larsen.

Men nu er valget altså faldet på en sammensætning af ord, som Valdemar Lange, som er kendt som Ringkøbings spøgefugl og isenkræmmer, har skrevet i begyndelsen af 1900-tallet.

- Det kommer til at have det der glimt i øjet, som vi synes, at vores genforeningssten fortjener, siger Caroline Larsen.

Og ordene, som fremover kommer til at pryde stenen, er dette lille rim: 

- Herunder hviler en god ide af første sort, dens liv var meget kort, for tidligt gik den bort.

- Det er sjovt, at vi kan få lov til at være med til det. Vi kan få lov til at påvirke historien, siger Caroline Larsen og fortsætter:

- Normalt som museum så indsamler vi. Men i dag er vi også med til at skrive historien.