VIDEO: Krista fik en ny tommelfinger

Krista Simonsen kan nu strikke igen efter som den første i Danmark at kunne skrue en kunstig tommelfinger direkte på knoglen.

55 årige Krista Simonsen fra Tim ved Ringkøbing kan i dag både strikke, vride karkluden og lave mad uden problemer. Alt sammen takket være en helt ny form for fingerprotese som er skruet direkte på knoglen.

- Det gør dagligdagen meget nemmere, og det betyder, at jeg igen kan strikke og nyde de ting, jeg godt kan lide i stedet for at sidde og se fjernsyn hele tiden, siger hun.

For nogle år siden fik hun amputeret venstre tommelfinger som følge af en aggressiv, men godartet knoglesvulst. Med to år uden tommelfinger oplevede Krista Simonsen, hvor stor betydning netop den finger har for håndens funktioner. I dag mærker hun - takket være den kunstige tommelfinger - stort set ikke at hun mangler den.

Se videoklip, hvor Krista Simonsen viser sin nye tommelfinger frem:

00:42 Luk video

Første forsøg

Krista Simonsen afprøver en ny form for kunstig finger - en såkaldt osseointegreret protese (OI protese). Protesen er fastgjort direkte på håndrodsknoglen ved hjælp af en gevindcylinder – en form for skrue – der er opereret ind i hånden og herefter har vokset sig solidt fast i knoglen. På cylinderen, der stikker lidt ud af knoglen og gennem huden, skruer Krista Simonsen om morgenen den kunstige finger fast ved hjælp af en lille Umbraco nøgle.

Det er Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital som har indført teknikken i Danmark. I første omgang var den henvendt til lårbens-amputerede patienter, der af forskellige grunde ikke kunne bruge de traditionelle hylsterproteser, men nu er teknikken altså også for første gang i Danmark udvidet til fingre.

Langvarigt behandlingsforløb

Behandlingsforløbet tager tid, og Krista Simonsen er den første patient med en fingerprotese, der nu er færdigbehandlet. Man skal opfylde nogle særlige betingelser, for at få protesen. Man må fx ikke være ryger og heller ikke lide af sygdomme, som hæmmer knoglehelingen. Man skal også være omhyggelig med hygiejnen, fordi der er en risiko for infektion, når man opererer et fremmedlegeme ind i kroppen og lader det stikke ud gennem huden.

Se mere til Krista Simonsen og hendes nye tommelfinger i vores nyheder kl. 19.30.