Vestjyde i New Zealand: Jordskælvet var meget voldsomt

New Zealand blev søndag ramt af et kraftigt jordkælv. Flere danskere befinder sig i landet – heriblandt Julie Aggerholm Christensen fra Ringkøbing.

Foto: Julie Aggerholm Christensen

Foto: Julie Aggerholm Christensen

Foto: Julie Aggerholm Christensen

Foto: Google Maps

1 af 4

Enorme rystelser vækkede søndag Julie Aggerholm Christensen. Årsagen var et kraftigt jordskælv målt til 7,8 på Richterskalaen.

Julie Christensen er fra Ringkøbing men bor til daglig i Wellington i New Zealand. Det voldsomme skælv ramte knap 100 kilometer nordøst for Christchurch, men det kunne i høj grad mærkes i Wellington.

- Jeg var lige gået i seng, da det begyndte at ryste lidt, men pludselig tog det for alvor fat. Jeg selv væltede ind i væggen og måtte hold fast i trappen, fortæller Julie Aggerholm Christensen.

Jeg troede ærligt talt, at bygningen ville falde sammen.

Julie Aggerholm Christensen

Ringkøbinggenseren har boet i landet i 2,5 år. Hun er vant til, at jorden sommetider skælver, og der derfor kommer rystelser. Søndag aften var dog anderledes.

- Da rystelserne ikke stoppede, og mit tv faldt ned, gik jeg total i panik. Vi bor på niende etage, så det vil tage lang tid for os at komme ned. Jeg troede ærligt talt, at bygningen ville falde sammen, fortæller Julie Christensen.

Byen er ikke sikker

Jordskælvet blev i første omgang målt til 7,4, men blev siden opjusteret til 7,8. Det er et skælv i den høje ende, som kan forsage store skader på bygninger.

Selvom bygningen, Julie Christensen bor i, er lavet så den kan holde til de fleste jordskælv, vidste hun godt, at de skulle sørge for at komme ud hurtigst muligt.

- Jeg råbte efter dem, jeg bor sammen med. De kunne heller ikke andet end at holde fast i noget. Da det endelig stoppede, løb vi ud af bygningen, og brandmænd kom til stedet, siger Julie Christensen.

Hun fik efterfølgende kontakt til en veninde, som hun har sovet hos natten til mandag. Hun er mandag tilbage i byen, men ikke tilbage i lejligheden. Det er for usikkert at befinde sig så langt fra jorden.

- Jeg er i en venindes lejlighed, som er tættere på jorden for at kunne komme hurtigere ud. Der er rigtig mange bygninger, der er blevet beskadiget, så midtbyen har været lukket hele dagen, så man kan tjekke sikkerheden. Ingen har kunnet tage på arbejde, siger Julie Christensen.

Søndagens skælv resulterede samtidig i en 2,5 meter høj tsunamibølge, og to personer omkom. Mange efterskælv har siden søndag ramt New Zealand.