Vestas fyrer 90 mand: Optimisme i Lem på en sort dag for byens største virksomhed

I Lem ser de lokale gode muligheder for, at de 90 snart tidligere Vestas-medarbejdere kan få nyt job. - Det går godt herude, siger de.

De har prøvet det før i Lem. 

At læse om afskedigelser på byens største virksomhed, Vestas. 

90 mand, knap 12 procent af arbejdsstyrken, på vindmølleproducentens fabrik i byen skal se sig om efter et nyt arbejde. 

quoteJeg er helt sikker på, at Vestas vender tilbage med nye ansættelser senere.

Martin Haldkjær, Lem. 

En nyhed der ikke blev modtaget positivt hos de lokale TV MIDTVEST mødte fredag i byen. Til trods for skuffelsen, så ændrer det dog ikke ved, at fremtiden for byen tegner lys. 

- Jeg håber, at dem der har mistet deres arbejde kan få et nyt herude. Det er der gode chancer for, da arbejdsløsheden er lav. Det er vigtigt, de ikke flytter. Vi har brug for at folk bliver boende, da det er med til at holde det lokale foreningsliv igang, forklarer Karina Hansen, der er født og opvokset i Lem. 

At sende medarbejdere på porten er aldrig en god ting. Men når det ikke kan være anderledes, så sker det på et godt tidspunkt. Sådan er fornemmelsen hos en af de andre lokale, der reagerede på dagens nyhed fra Vestas. 

- Jeg tror bestemt, de kan få nyt arbejde, da vi har en god udvikling i samfundet generelt. Jeg er helt sikker på, at Vestas vender tilbage med nye ansættelser senere, Martin Haldkjær, Lem. 

Marked i forandring

I en tid, hvor klima og miljø er på dagsordenen som aldrig før, kan det virke specielt, at både Vestas og Siemens smider medarbejdere på porten. Det er der dog en god grund til, hvis man spørger Jacob Pedersen, Senioranalytiker, Sydbank.

Medarbejderne på Vestas havde fået mundkurv på. Derfor måtte de ikke tale med vores reporter i Lem. 
Medarbejderne på Vestas havde fået mundkurv på. Derfor måtte de ikke tale med vores reporter i Lem. 
Foto: Trine Jensen - TV MIDTVEST

- Priserne på vindmøller er faldet dramatisk over de seneste år. Det har gjort, at efterspørgslen på vindmøller er større end nogensinde. Det fylder godt op i ordrerbøgerne, men det presser virksomhederne på indtjeningen, forklarer Jacob Pedersen. 

- Siemens og Vestas er to af de virksomheder, der har forstået at tilpasse sig det nye marked. At de siger farvel til medarbejdere er et udtryk for, at de konstant kigger på, hvor markederne vækster. Det giver bare ikke mening at have produktionsmedarbejdere ansat langt fra de vækstende markeder, fortsætter Jacob Pedersen. 

Han vurderer, at det høje danske lønniveau også spiller en rolle i de seneste dages udmeldinger fra Siemens og Vestas. Han vurderer dog samtidigt, at produktion i Danmark er vigtigt for Vestas, da virksomhedens udvikling foregår i Danmark, og der er en tæt sammenhæng mellem udvikling og produktion. 

Se indslaget om situationen på Vestas i Lem her. 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.