Vestas er tilbage på verdens vindtrone

Efter et 2015, hvor kinesiske Goldwind overhalede danske Vestas, er selskabet nu tilbage som verdens største.

Vestas var tilbage på førstepladsen blandt verdens vindmølleproducenter i 2016.

Det fastslår analysehuset FTI Consulting i en foreløbig opgørelse af status på vindmøllemarkedet sidste år, skriver Ritzau Finans.

Den danske vindmøllegigant blev ifølge tre ud af fire toneangivende analysehuse i 2015 henvist til en andenplads af kinesiske Goldwind.

Men på grund af et dyk i aktiviteterne i Kina sidste år og en stærk præstation af Vestas i USA og på andre markeder er danskerne nu tilbage på tronen.

Vestas leverede vindmøller med en samlet kapacitet på 9654 MW sidste år efter et kanonår, hvor ordreindtaget, installeringerne og resultaterne skød op.

- Der er rigtigt mange ting, der fungerer godt for Vestas i øjeblikket. Først og fremmest handler det om, at de har de rigtige produkter på hylderne.

- De har en stærk og bred palette af vindmøller, der betyder, at de kan sætte vindmøller op så godt som overalt. Derudover har de en global tilstedeværelse, siger Vestas-analytiker Jacob Pedersen, aktieanalysechef ved Sydbank.

Et stærkt amerikansk marked har hjulpet Vestas og konkurrenten General Electric (GE), der henter de fleste ordrer på det amerikanske marked.

GE overhalede i 2016 Goldwind og indtog andenpladsen ifølge FTI's opgørelse.

Tyske Siemens har til gengæld haft et dårligt år og er faldet ud af top fem for første gang siden 2012.

For Vestas forventer Jacob Pedersen, at fremgangen vil fortsætte. Der er mange ordrer i vente fra USA, og selskabet står skarpt i konkurrencen.

- Fremtiden ser lys ud. Med de kompetencer, de vindmøller og den udviklingsiver, de lægger for dagen, tror jeg, at man kan fastholde en stærk position.

- Men der er også andre aktører, der kan blande sig. Siemens er gået sammen med Gamesa, og når de er oppe at køre, så bliver det spændende, hvad de kan præstere, siger analytikeren.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.