Vandet koger i åen: Laksene tåler ikke at blive genudsat

Skjern Å Sammenslutningen opfordrer lystfiskerne til at tage til stranden i stedet for at fiske i åen.

Det usædvanligt varme vejr får nu konsekvenser for de midt- og vestjyske lystfiskere.

Vandet i de store lakseåer er så varmt, at laksene ikke tåler at blive genudsat, og både Sammenslutningen ved Stor Å og Skjern Å Sammenslutningen opfordrer derfor til, at man ikke fisker i åerne, når vandet er over 18 grader.

- Vi opfordrer folk til at indstille fiskeriet og tage til stranden i stedet for. Det er kun en opfordring. Vi har ingen regler for den slags, men det er også en helt usædvanlig situation, og det er min oplevelse, at lystfiskerne har stor forståelse for situationen, fortæller Søren Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Skjern Å Sammenslutningen. 

Større dødelighed

I både Skjern Å og Storåen er der kvoter for, hvor mange laks lystfiskerne må tage hjem. I den nedre del af Skjern Å er kvoten for de store laks for eksempel allerede opbrugt.

Derfor skal lystfiskerne forsigtigt sætte de laks, som man ikke må tage med hjem, ud igen. Men det er bare en dårlig idé, når vandet er så varmt som nu.

- Laksen danner mælkesyre, når den kæmper på krogen, og når det er varmt, har den svært ved at udskille mælkesyren igen. Derfor er der en forhøjet dødelighed. Det kritiske punkt er ved en vandtemperatur på 18 grader, siger Søren Larsen.

Eksternt link: Følg temperaturen i Skjern Å via dette link.

 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.