Værnengene: Landmand tabte i Højesteret

Højesteret stadfæster landsrettens dom i sagen om opdyrkning af jord i beskyttet område.

Landmand Niels Jørgen Madsen fra Sdr. Bork fik ikke noget ud af at indbringe en meget omtalt sag fra Værnengene i bunden af Ringkøbing Fjord for Højesteret.

Den vestjyske landmand tabte tirsdag sagen, da Højesteret offentliggjorde sin afgørelse.

Højesteret valgte at stadfæste en tidligere afgørelse fra Vestre Landsret - en afgørelse der slog fast, at det var i strid med reglerne, da landmanden valgte at pløje en mark på Værnegnene.

- Det er bunduretfærdigt. Det er frygteligt, at man ikke kan stole på de aftaler, man indgår med myndighederne. Der kommer til at være mange tabere i denne sag, siger Madsen til TV MIDTVEST med henvisning til, at sagen er principiel og formentlig kan få betydning for flere andre landmænd i samme situation.

Eksternt link: Læs afgørelsen fra Højesteret her

Sagen drejer sig om, hvorvidt Niels Jørgen Madsens jord er omfattet af Naturbeskyttelsesloven og dermed har krav på særlig beskyttelse. Det har hele tiden været opfattelsen hos Danmarks Naturfredningsforening, mens Niels Jørgen Madsen er uenig og har derfor ført sagen hele vejen gennem systemet med støtte fra Landbrug & Fødevarer.

Madsen lavede for 25 år siden en frivillig aftale med myndighederne om, at han kunne dyrke arealerne på en miljøvenlig måde. Aftalen udløb for et par år siden, og naturfredningsforeningen klagede herefter til Natur- og Miljøklagenævnet, da Ringkøbing-Skjern Kommune gav grønt lys til at gøde og pløje jorden.

Naturfredningsforeningen vandt sagen i Natur- og Miljøklagenævnet i 2014. Og nu har Landbrug & Fødevarer og Sydvestjysk Landboforening så forgæves forsøgt at få både Vestre Landsret og Højesteret til at erklære nævnets afgørelse for ugyldig.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.