V-borgmester: Millioner til kommunerne er en lappeløsning

Kommunerne i den Vestjyske Storkreds får 60,5 millioner kroner i ekstra udligningsstøtte.

De kommende to år kan Ringkøbing-Skjern Kommune se frem til at få 26,6 millioner kroner i kompensation, fordi Regeringen nu vil rette op på problemerne med udligningssystemet. Men de mange penge er blot et plaster på såret, mener kommunens borgmester.

quoteJeg håber, det her betyder, at man har intentioner om at lave et helt nyt udligningssystem

Hans Østergaard, Borgmester, ringkøbing-Skjern Kommune

- Det glæder mig, at regeringen har fået øje på den her åbenlyse fejl, som er gået ud over mange kommuner. Men det løser ikke noget på sigt. Det er en lappeløsning, siger Hans Østergaard, der er venstremand og borgmester i Ringkøbing-Skjern kommune.

De kommende to år vil regeringen afsætte i alt 1,4 milliarder kroner til de 85 af landets kommuner, som står til at tabe penge, når der fremover skal fordeles penge mellem kommunerne. Men Hans Østergaard håber, at lappeløsningen blot er et skridt på vejen mod et helt nyt system.

- Jeg håber, det her betyder, at man har intentioner om at lave et helt nyt udligningssystem, og at det her blot er en overgang dertil, siger Hans Østergaard.

Også Hernings Borgmester, Lars Krarup, kan se frem til at få en økonomisk kompensation til sin kommune. De kommende to år vil Herning nemlig modtage 8,4 millioner kroner.

- Jeg synes, det er en meget god og fair imødekommelse af kommunerne. Og så ser jeg det som et plaster på såret frem mod en mere fair udligning, siger Hernings borgmester, Lars Krarup.

Så det vil sige, du håber på et nyt system, når de to år er gået?

- Jeg ved ikke, om jeg håber, men jeg tror, siger Lars Krarup.

Svært at regne med budgetterne

Selvom de mange millioner glæder borgmesteren i Ringkøbing-Skjern, så understreger han, at en mere permanent løsning er nødvendig.

quoteVi har brug for mere forudsigelige budgetter fremover, for ellers kan vi simpelthen ikke lave budgetter

Hans Østergaard, Borgmester, ringkøbing-Skjern Kommune

- Vi har brug for mere forudsigelige budgetter fremover, for ellers kan vi simpelthen ikke lave budgetter, vi kan regne med, på længere sigt. Så en permanent løsning, og gerne et helt nyt system, er nødvendigt, siger Hans Østergaard.

De 26,6 millioner kroner, hans kommune modtager de kommende to år, bliver ikke bruges på yderligere forbedringer for borgerne.

- Pengene skal i en kassebeholdning. Det er ikke sådan, at vi vil forbedre vores områder med de penge. Vi vil hellere have dem til uforudsete udgifter, siger Hans Østergaard.

Allerede tilbage i oktober 2014 var Vesthimmerland Kommunes og Holstebro kommunes borgmester ude og kritisere udligningssystemet.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.